Őszi receptek, gondűző ételek

Hiába, mese nincs, az időjárás beszorít minket a lakás, vagy jobb esetben valami kellemes kikapcsolódást biztosító hely falai közé. Azért ezen nem szabad keseregni, hiszen minden rosszban van valami jó, csak meg kell találni. Az ősz, még ha esős is, tud varázslatos lenni. Így például a  finomabbnál finomabb őszi gyümölcsök, zöldségek önmagukban, és főzve-sütve illatukat árasztva igazi gondűzőnek bizonyulhatnak.

Azok, akik igazi őszi ízekre vágynak, a piacon végig haladva bőséges kínálatból szemezgethetik ki a kedvükre valókat. Őszi alma, szőlő, szilva, körte, gesztenye, mogyoró, dió, sütőtök tartoznak a legszembetűnőbb, és legkedveltebb finomságok közé ebben az évszakban. Az alapanyagok széles választéka mellett az elkészítési módok is igen változatosak, dúskálni lehet a különböző receptek közt, akár főételről, akár desszertről van szó.

Egy kis ráhangolódásként következzen a túrókrémes szilvás lepény receptje, mellyel akár egy nagyobb társaságot is megörvendeztethetünk, hiszen az alábbiakban 12 főre szóló adag kerül leírásra. A szilvás lepény tésztájához 90 dkg lisztre, 1 evőkanál cukorra, 6 dkg élesztőre, 20 szem édesítőszerre, 15 dkg margarinra, 2 db tojásra, 5 dl tejre egy fél citrom reszelt héjára, és egy csipet sóra lesz szükség. A tészta elkészítéséhez először fél deciliter langyos tejben a cukrot, az élesztőt és egy csapott evőkanál lisztet elkeverünk, és hagyjuk kicsit megkelni. A következő lépésben a szitált liszthez morzsoljuk a margarint, beletesszük a csipet sót, a citromhéjat, a felvert tojásokat, az egy deciliter tejben feloldott édesítőtablettákat, a maradék tejet. Először fakanállal összekeverjük a tészta hozzávalóit, majd kézzel gyúrjuk át jól. Ha már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz, akkor liszttel megszórjuk a tetejét és hagyjuk kelni.

A túrókrémes szilvás lepény töltelékéhez szükségünk lesz 75 dkg sovány túróra, 10 dkg vajra, 20 dkg tejfölre, 50 g búzadarára, 30 g lisztre, 20 dkg cukorra, 5 db tojásra, 2 csomag vaníliás cukorra, egy csipet sóra és a citromunk másik felének reszelt héjára, valamint annyi szilvára, amennyit három lepény tetejére ízlésünk szerint tennénk. Először a túrót jól összetörjük, ezt megtehetjük kézi mixerrel is. Ezután a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájukat és a többi hozzávalót elkeverjük a túróval. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a krémhez keverjük óvatosan. Amikor megkelt a tészta, három cipóra osztjuk, így három lepényünk lesz. A cipókat nyújtjuk, kikent tepsibe tesszük a tésztákat, kicsit a sarkaikat kihúzzuk. A tepsibe fekvő tésztát megkenjük a krémmel, és kimagozott szilvát szórunk rá. Forró sütőbe helyezzük a tepsiben levő süteményt 30 percre, majd 10 percig alacsonyabb hőfokon sütjük, amíg világos barna nem lesz. A sütőből kivéve porcukorral és fahéjjal is meg lehet hinteni.