Óvjuk egészségünket, tegyünk otthonunk jó levegőjéért!

Egy kis apróságért, aki nemrég érkezett a családba, vagy már nagyobbacska, de légúti problémával küzdő gyermekéért sokat megtesz az ember, a szülő. Így nem kérdéses, hogy ezekben a családokban nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a lakás, főként a gyermekszoba levegője minél kevesebb gondot okozzon a baba, illetve a kis beteg számára.

Az otthon egészséges levegője azonban mindenki számára fontos kellene, hogy legyen, hiszen nemcsak az újszülöttek esetében van jelentősége a megelőzésnek. Szintén nemcsak a kisgyermekeknél kell, hogy a betegség kezelésének része legyen a lakás megfelelő levegője, hanem a nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél is. A lakás levegőjének számos olyan összetevője van, amelyek tudatos szem előtt tartásával sokat tehetünk egészségünk érdekében.

A lakás hőmérséklete tavasszal, ősszel kevésbé befolyásolható, nyáron maximum a hűtésért tehetünk, de télen fokozottan fontossá válik, hogy a fűtési szezonban odafigyeljünk rá, és “kordában” tartsuk. A túlzott meleg nemcsak a gyermekeknél okoz bágyadtságot, rossz közérzetet, nyugtalan alvást, hanem a felnőtteknél is. Természetesen fagyoskodni sem kell a lakásban, de az ideális hőmérsékletet meg kell találni mindenki számára. Télen különösen fontos, hogy rendszeresen szellőztetve legyen a lakás. A szellőztetésnél azonban legyünk résen, mert forgalmas utak mellett a nem megfelelő időben történő levegőztetéssel többet árthatunk, mint ha nem is szellőztetnénk, hiszen a gépjárművek által kibocsátott anyagok is irritálják a légutakat!

A hőmérséklet mellett a lakás levegőjének páratartalmát is vizsgálni kell, és lépéseket kell tenni a megfelelő mérték beállításához. Ha túlfűtött a lakás, akkor a páratartalom lecsökken, és sokak számára nem ismeretlen a száj, ajkak kiszáradásának kellemetlen érzése, a légutak kiszáradása következtében fellépő köhögés. A páratartalom nemcsak lecsökkenhet, hanem az új, korszerű, természetes szellőzést kizáró műanyag nyílászáróknak köszönhetően növekedhet is a lakásban. A lecsapódó pára sajnos a penészgombáknak biztosít ideális terepet, melyek szintén kellemetlen légúti tüneteket, allergiát válthatnak ki. A páratartalom ideális szinten tartása tehát mindenképpen fontos. Ennek egyszerű megoldását párásító, vagy páramentesítő készülékek beszerzése teszi lehetővé.

Amellett, hogy odafigyelünk, főleg télen a lakás levegőjének páratartalmára, hőmérsékletére és igyekszünk füstmenetességet biztosítani a család aprajának-nagyjának, még néhány apró praktikával elősegíthetjük otthonunk levegőjének egészséges mivoltát. A takarítás során talán nem gondolunk arra, hogy tisztítási tevékenységünkkel több kárt okozhatunk, mint hasznot. Így például a zárt szobában való porszívózással a porzsákból kiszabaduló porszemcsék a lakásban fognak keringeni és így a helyiségben levők könnyedén beszippanthatják őket. Érdemes hidegebb időben úgy ütemezni a porszívózást, hogy szellőztethető legyen mindig az adott helyiség, ahol éppen takarítunk. Napjainkban számos vegyszert alkalmazunk otthonunk tisztasága érdekében, melyektől csillogó és finom illatú lesz lakásunk. Csak éppen a túlzott használata ezeknek a termékeknek szintén az allergia előfordulásának gyakoriságát szolgálja. A tisztítószerek megválasztásánál éppen ezért törekedni kell a természetes összetevőkből készült termékek vásárlására, illetve a háztartásban meglevő egyszerű alapanyagok, mint például ecet, szódabikarbóna takarításban való újbóli alkalmazásának bevezetésére..