Otthonvásárlás: falu vagy város a jobb?

Látva a nagyon kedvező ingatlanárakat, bizonyára sokunk fejében megfordult, hogy ideje lenne megvásárolni családunk új otthonát. Ha már megérett bennünk az elhatározás, érdemes a legelső és legfontosabb kérdést megvitatni: városi lakás, vagy vidéki családi ház legyen új lakóhelyünk?

E témában szinte vérre menő, örök harc van a városi és a falusi tábor között: sokan el sem tudják képzelni, hogy a fél hétvégéjüket a kerti munkával töltsék, míg mások beleőrülnének, ha a szomszédban bömbölő gyereket kellene hallgatniuk egész éjjel. A táborok közötti vitákban a legtöbben csak saját igazukat hajtogatják, nem is hallgatják meg a másik felet: úgy mondanak véleményt, hogy a falusi vagy a városi életet ki sem próbálták.

Egy vidéki községben az ember joggal számolhat azzal, hogy nyugalmát jóval ritkábban fogják megzavarni. Magyarország 3200 településének jelentős része párszáz lakosú kisközség, melyen még átmenő forgalom is alig van, ha van egyáltalán. Az ilyen helyeken a lakók általában szilárdabb, barátságosabb közösséget alkotnak, jobban figyelnek egymásra. A vidéki nyugalom pedig felbecsülhetetlen érzés: szabadidőnkben saját kertünkben nyugodtan sziesztázhatunk. A házakhoz tartozó terület is hatalmas előny: lehet egy szép zöldséges kertünk, vagy akár állatokat is tarthatunk és még a gyerekeknek is van hol játszani.

A városi lét legnagyobb előnye, hogy minden kéznél van: általában vannak szupermarketek, piac, különböző boltok, rengeteg szolgáltató üzlet, így akár gyalog is eljuthatunk oda lakásunkból kimozdulva. A ház körüli teendőkre sincs gondunk, csak a saját lakásunkat kell tisztán tartani. Felmérések szerint a városi élet olcsóbb is a falusi otthonnál: a folyamatos rezsicsökkentések miatt egy panellakás fűtése mára jóval kevesebbe kerül, mint a családi ház fatüzelése. Mint látható, mindkét esetben vannak előnyök és hátrányok is, ezeket mérlegelve kell meghoznunk döntésünket.