Receptek nyerskoszton élőknek

“Nyerskoszt”. Ez a szó sokaknak még idegen hangzású, sőt, idegenkedést keltő. Pedig a nyerskoszt nem jelent egyet azzal, hogy valaki egész nap répát, zellert, salátalevelet rágcsál, gyümölcsöt eszeget. A nyers ételek fogyasztása mellett voksolók azért ennél sokkal színesebben, változatosabban tudnak étkezni. A nyers diéta ideális táplálék-összetételének kutatások szerint a következőképpen kell alakulnia: 52%-os arányban gyümölcsöt, bogyókat, 35%-ban zöld leveles növényeket, csírákat, fűszernövényeket, 7%-ban gyökérzöldségeket, 5%-ban ehető virágokat, 1%-ban pedig nyersen fogyasztható állati eredetű táplálékot szükséges a szervezetük számára biztosítani a napi bevitelnél a nyers diéta követőinek. Persze kevés ember képes ennyire elköteleződni, és mindenféle meleg ételről lemondani, így vannak, akik a 80-20%-os arányt tartják követendőnek a maguk számára. Ők tehát 80%-ban fogyasztanak nyers ételeket a napi étkezések során.

A fenti alapanyagok, akár hisszük, akár nem alkalmasak levesek, kenyerek, mártogatósok, sőt még csokitorta elkészítéséhez is! A lényeg, hogy az ételek élő alapanyagokból állnak össze, vagyis nem magas hőfokon készítik őket. Azért azt érdemes tudni annak, aki szeretne a nyers ételek irányába elmozdulni, hogy a konyha némi átalakításra fog szorulni, ahogy az majd az ételek receptjeiből is kiderül, mert olyan eszközök nélkül, mint aszaló, magőrlő körülményes elkészíteni ezeket az étkeket. Idővel pedig, amikor rákap az ízére az ember, és a szervezete is megérzi, milyen jó hatással van rá a megváltozott étrend, már úgyis keresni fogja az újabb lehetőségeket, recepteket. Így pedig elérkezhet a zöldséges spagetti készítéséhez szükséges spiralizáló, vagy a levek elkészítéséhez nélkülözhetetlen zöldségprés beszerzése is.

A nyers diéta alapjai után akkor következzen pár kedvcsináló élő étel recept. A könnyebben elkészíthető ételek körébe sorolhatjuk a paradicsomos “nyers lapos kenyeret”, melyhez nem kell más, mint 20 dkg napraforgómag, 4 darab napon szárított paradicsom, 1 darab közepes méretű és friss paradicsom, 2-3 ágacska rozmaring és természetesen víz. Az első lépés az élő kenyér készítésénél, hogy a napraforgónk felét egy éjszakán át vízben áztatjuk, majd másnap leszűrjük, és kicsit hagyjuk kiszikkadni. A másik 10 dkg napraforgómagot magőrlőben, vagy akár kávédarálóban finomra őröljük. A friss paradicsomot héjastól felkockázzuk, a szárított paradicsomokat is daraboljuk, ezután mehetnek a paradicsomkockák a turmixba, melléjük csipkedjük a rozmaring levelecskéit, majd a napraforgómag őrleményt is hozzáadjuk. Ezt az elegyet 1-2 kanál vízzel simára turmixoljuk. Az elkészült masszát tálba tesszük, elkeverjük benne az áztatott napraforgómagot. Végezetül a keveréket rátesszük az aszaló tepsire, és 40 fokon úgymond kiszárítjuk.

Talán még ínycsiklandóbb lehet a nyers diéta felé hajlóknak egy igazi “nyerskosztos desszert”, hiszen könnyebb úgy változtatni, ha nem kell mindenről lemondani. A nyers csokitorta alapjához mandula és datolya szükséges. A torta krémjét avokádó, kakaópor, vagy karob por, kókuszzsír, nádcukor, vanília adja. Ennek a desszertnek az elkészítése sem ördöngösség. A mandulát egy éjszakán át áztatni kell, majd robotgépbe ledarálni, utána pedig a kimagozott, darabolt datolyával összemixelni. Ezt a masszát kell fóliázott tortaformába elteríteni, majd kicsit a hűtőben megdermeszteni. A krémhez először is az avokádókat kell félbevágni, kikaparni a húsukat, majd robotgépben megkrémesíteni. Ezután már be is kerülhet az avokádó mellé a többi alapanyag, mindezt jól össze kell keverni, és mehet a kész krém az alapra. Egy-két óra hűtést követően már fogyasztható a különleges és nagyon egészséges tortánk!