Hortobágyi palacsinta receptek többféleképp

A palacsinta szó hallatán elsősorban az az édes desszert jut eszünkbe, melyet akár főételként, akár étkezések után, finomság gyanánt fogyaszthatunk. Azonban nem csak lekvárosan, túrósan, kakaósan, vagy pudinggal elterjedt eledelről van szó esetében, hanem a sós, húsos változat is igen kedvelt. A húsos palacsinta, vagy más nevén hortobágyi palacsinta gyakorlatilag Debrecenből terjedt el, és kapta nevét a közeli tájegységről. 

Eredetileg darált borjúhúsból készülő étel manapság számos húsféleséggel elkészíthető, és az összetevők, valamint az elkészítés módja alapján többféle változat él a háziasszonyok körében. Mind megegyeznek azonban abban, hogy a palacsintákat pörkölt-jellegűen elkészített hússal töltik. Sokan sütőben pirítanak rajta egyet, vagy reszelt sajttal szórják meg, és olvasztják rá, de a hortobágyi palacsinta úgy is tökéletes, ha csupán az elkészült és összehajtogatott töltött tésztára tejfölös szaftot merünk. 

Aki a könnyebb húsokat kedveli, elkészítheti csirkemellhúsból, vagy darált pulykahúsból, melyek alacsony zsírtartalommal rendelkeznek. A hortobágyi palacsinta pörkölt alapját dúsíthatjuk fokhagymával, paradicsommal, paprikával, és természetesen a fűszereknek is központi szerep jut.

A diétázók körében természetesen jogosan merül fel, hogy mennyire fogyasztható a hortobágyi palacsinta a liszt tartalomnál fogva. Manapság már kaphatóak olyan lisztek, melyek szénhidráttartalma minimális, és lássuk be, nem attól a fejenként két palacsintától fogunk elhízni. A kulináris élveztek kedvelőinek mindenképpen érdemes több formában elkészíteni, megkóstolni a hortobágyi palacsintát, melyet több helyen rántva tálalnak.