Sarokfájás gyötri? A sarokfájdalom oka gyakran egy sarokcsont kinövés.

A sarokfájás viszonylag gyakori probléma, és bár apróságnak tűnhet, de egy idő után a mozgás szabadságát is korlátozhatja, s így rányomja bélyegét az életminőségre. A Harmónia Centrum terápiája szerint (http://www.harmonia-centrum.hu/sarokfajdalom-kezelese) 10-ből 8 eset gyógyítható, így érdemes kipróbálni olyan bizonyított módszereket, mint a lökésterápia. De mégis mi okozza a sarok fájdalmát? Melyek azok az életmódbeli tényezők, amelyek megváltoztatásával már önmagában sokat tehetünk a helyzet javulása érdekében? 

A sarokfájdalom gyakran összefüggésbe hozható az elhízással. A saját testsúly 1,25-szeresét kell a saroknak elviselnie járás közben, ami nem kevés egy súlyfelesleggel küzdő ember esetében. Mivel a hazai lakosság körülbelül 65%-a elhízott, vagy túlsúllyal rendelkezik, így világosan látható, hogy sarokfájdalom ebből kifolyólag bizony nagyon is jelen levő probléma.

Nem csak a súlytöbblet, hanem a nem megfelelően megválasztott edzésforma, illetve a sportsérülések, húzódások isi vezethetnek a betegség kialakulásához. Nagyon fontos, hogy edzés előtt ne maradjon el a bemelegítés, mellyel felkészítjük az izmokat, ízületeket a következő terhelésre. A bemelegítésen túl a nyújtásra is érdemes ügyelni.

A lúdtalppal rendelkezők körében szintén gyakori a sarok fájdalma, hiszen az alátámasztás nélküli lábboltozat úgy igyekszik alkalmazkodni a terheléshez, hogy a csonthártyát húzza, míg végül gyulladás keletkezik a területen. A befelé dőlő boka, mint kockázati tényező is említést érdemel, de a nem megfelelően megválasztott cipő szintén fájdalmat okozhat. 

A lökéshullám abban segít, hogy a vérkeringés felgyorsuljon, és így beinduljanak azok az öngyógyító folyamatok, melyek végül a sarokfájdalom elmúlásával járnak. Mivel a salakanyagok és és a gyulladásért felelős fertőzések távoznak a területről, így hamarosan búcsút mondhatnak a páciensek a panaszoknak. Természetesen a kezelésszám annak függvényében kerül beállításra, hogy milyen régóta tapasztalhatóak a fájdalmak. Hasznos tehát, ha minél korábban szakemberhez fordulunk a sarokfájdalmakkal, így ugyanis jó esély van arra, hogy mihamarabb érezhető javulás legyen elérhető.

A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, melynek köszönhetően a súlyfelesleg elkerülhető, illetve megszüntethető, s így az ebből fakadó sarokfájás is kiküszöbölhető.