Smoothie: receptek minden mennyiségben

A kínálat szinte végtelen a smoothie ízekből, a kérdés az, hogy ki mit szeret fogyasztani közülük, vagy milyen új variációk előállítására vannak vállalkozó kedvű turmixolók.

A smoothie nem újdonság, nyugaton már évtizedek óta fogyasztják, a magyar konyhákba viszont most kezd teret hódítani. Mivel a smoothie alapanyagai a gyümölcs és a zöldség, ezért az egészséges táplálkozás révén nyert figyelmet, de nemcsak diétázók számára ajánlott a fogyasztása. A bőséges íz választék elsősorban tehát a gazdag gyümölcs- és zöldségválasztéknak köszönhető, de ehhez társul még a fűszerezés változatossága, és a hígítás lehetősége is.

A smoothie elkészítésére vállalkozónak mindenképpen szüksége lesz egy turmixra, valamint jégkockára, mert ezek alapvető kellékei a krémes ital elkészítésének. Továbbá érdemes kicsit körbenézni a smoothie receptek körében, hogy tudjuk, milyen állagú italnak kell elkészülnie, és így hamar felmérhetjük az arányokat is. Az első pár turmix után pedig biztosan megjön majd a kísérletező kedv, hogy a magunk szájíze szerint variáljuk italunkat.

Akkor kiindulási pontnak álljon itt pár kedvelt és egyszerűen, gyorsan elkészíthető smoothie verzió! A gyümölcsimádóknak mindenképpen érdemes kipróbálni a kiwi-lime smoothie-t. Alapnyagai: 2 csésze felkockázott cukordinnye vagy sárgadinnye, 4 kiwi, 1 csésze narancslé, 1/2 lime leve és jégkocka. Ezt turmixoljuk össze és már kész is a finom ital. Ha valaki egyszerűbbre vágyódik, vagy nincs dinnye a közelben, akkor jöhet a banános, bogyós gyümölcsös, gyümölcsleves változat. Azok, akik kedvelik az avokádót biztos kipróbálják a smoothie változatát is. Kell hozzá egy jó érett avokádó, 20 dkg ananász, 3 dl 100%-os narancslé, 1 evőkanál méz, 1 teáskanálnyi citromlé, és az elmaradhatatlan jégkockából négy darab. Nassolni vágyóknak a csokoládés smoothie hozhat kedvet ehhez az italhoz. Másfél deci tejben 3-4 dkg csokoládét felolvasztunk, ezután kicsit engedjük hűlni, majd hűtőben legalább egy órát hagyjuk állni. Ha eleget hűsölt a csokis tejünk, akkor 6 db sárgabarackkal, jégkockával összeturmixolva igaz ínyencséget kapunk.