Isteni finom és egészséges levek, turmixok készítése

Egészséges életmódra áttérni soha nem késő. Lehet az ember 20, 30, vagy akár 60 éves, ha úgy érzi, változtatnia kell, akkor arra mindig van lehetősége. Napjainkban egyre többen köteleződnek el a vegetáriánus étrend mellett, vagy az sem ritka, hogy nemcsak a hús, és állati eredetű ételeket mellőzi valaki táplálkozása során, hanem a főzésről is lemond. Ők a nyers koszt követői, akik színesen, változatosan táplálkozva csak nyers ételeket fogyasztanak, préselnek, centrifugáznak, turmixolnak, aszalnak, de semmit nem főznek, hiszen úgy értékes tápanyagokat veszítenek el ételeik.

Persze egy teljesen új életmód nem alakulhat ki egyik napról a másikra. Ehhez szükséges a ráhangolódás, a fokozatosság, a mentális elköteleződés. Ez csak úgy mehet, ha az ember apró lépéseket tesz, egy-egy új dolgot bevezetve. A különböző levek fogyasztása nagyon jó inspiráló lehet. Talán elsőre ijesztőnek hangozhat, hogy a répa zöldje, vagy a kapor, netán a petrezselyem levele préselve jó adalék lehet egy cékla, alma répa, citrom turmixhoz. Pedig üdítő, laktató és egészséges ital készíthető zöldségek, gyümölcsök és préselt zöld levek felhasználásából.

A turmixoknál fontos három alapanyag állandó jelenléte, valamint az is, hogy azonos ízhatású alapanyagokat használjuk. A három alapvető elem az alma, a gyömbér és a citrom. Az ízhatás érdekében a következőket érdemes követni: a cékla mellé répa, a paradicsomhoz paprika, valamint zeller és petrezselyemzöld a legjobb. A tököt paprikával, káposztával, retekkel, míg az uborka és a cukkini mellé a krumpli kiváló párosítás. Ha valaki szívesen inna gyümölcsturmixot, akkor ajánlatos 2-3 féle azonos színű gyümölcsöt összeválogatnia, és csak akkor kell melléjük a citrom, ha alapvetően nem savanyúak.

Lényeges, hogy az egészséges táplálkozás elvei szerint a turmixot nem tejjel keverjük, hanem tisztított vízzel, vagy ásványvízzel. Ha valaki mégis hiányolná a tejes hatást, vagy már változtatna az ízeken, akkor alternatíva akad erre is az új életmód felé haladva. Lehet készíteni házilag rizstejet, kókusztejet, vagy akár mandulatejet is, Ezeknek pedig nemcsak a leve alkalmas arra, hogy a turmixokat felturbózzuk, hanem a szűrés utáni maradékból kiváló nyers desszertek is készíthetők! Ugyancsak kiválóan alkalmazható folyadék a turmixok készítésénél a Rejuvelac, amely nem más, mint egy erjesztett energiaital. Ez az ital önmagában is fogyasztható, elősegíti az emésztést, B, C és E vitaminban, enzimekben és aminosavakban gazdag. Otthon, saját konyhánkban is könnyedén elő tudjuk állítani. Nem kell hozzá más, mint hat csészényi durvára vágott káposzta, három és fél csésze tisztított víz, egy turmix gép, egy sterilizált üveg és három nap erjedési idő. A káposztát a vízzel összeturmixoljuk először alacsony, majd magasabb fordulaton. A turmixot az üvegbe öntjük, egy ruhával lefedjük, majd három napig szobahőmérsékleten hagyjuk állni. A várakozási idő leteltével leszűrjük, és a levet hűtőben tároljuk. Nem csak turmix alapként, hanem önmagáéban, vagy nyers levesek alapanyagaként is fogyaszthatjuk.