Szocpol kisokos: igénylés, feltételek és amit érdemes tudni

Az ingatlanvásárlás és az építkezés olyan kiadásokkal járnak, melyeket sokan nem engedhetnek meg maguknak. A saját otthon megteremtése mégis fontos cél minden család érdekében. Akik számára a szülők nem tudnak segítséget nyújtani, és teljesen saját erőből sem tudják megvalósítani e téren álmaikat, elsősorban a hitelintézetek nyújtotta lehetőségekre számíthatnak. A hitel mindenkinek legfrissebb információi szerint is töretlen népszerűségnek örvend a szocpol támogatás, hiszen a feltételek teljesülése esetében akár másfél millió forintra is számíthatnak a családok vissza nem térítendő állami támogatás formájában.

Az elmúlt hónapokban több internetes portál is beszámolt arról, hogy a félszocpol 2014-ben ismét igényelhető lesz. Mivel egy jogszabály félreértelmezéséről volt szó, így fontos eloszlatni a téves információkat, hiszen idén még mindig kizárólag építkezésre, vagy új ingaltan vásárlására lehet igénybevenni a támogatást. 

A támogatás mértéke több tényező függvénye, így az ingatlan négyzetméterben meghatározott mérete, annak energetikai besorolása, valamint a gyermekek száma a döntő az összeget illetően. Hitelek iránt érdeklődve a hitelmindenkinek.hu szerint is fontos tudni, hogy a szocpol akár utólag is igényelhető.

Kizárólag magyar állampolgár igényelheti az állami támogatást, és kizáró tényezőnek számít, ha az igénylő, vagy az ingatlanba beköltöző bármely családtag már rendelkezik saját ingatlannal. A cél tehát egyértelműen az, hogy a lakáshoz jutást elősegítse a rendszer.

Mindegy, hogy építésről, vagy vásárlásról van szó, a felhasznált összegről számlával kell igazolni, hogy mire fordította a jogosult. Emellett az is lényeges információ, hogy a hiteligénylőnek életvitelszerűen is az ingatlanban kell laknia, és legalább ötven százalékos tulajdoni hányadot szerez majd azon, ez a házastársak, valamint a bejegyzett élettársak esetében fontos.

Manapság egyre több szó esik az ingatlanok energetikai besorolásáról is. A szocpol esetében ez úgy jelenik meg, hogy legalább B kategóriába kell a lakásnak tartoznia, de ha ennél jobb minősítést kap, akkor az az igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás mértékén is megmutatkozik, jelentősen emelkedhet  ugyanis az összeg. A szocpolra vonatkozó aktuális információkról a téma iránt érdeklődve ajánlott megbízható forrásból előre tájékozódni.