Tényleg kamu a milliárdos pénznyeremény a lottón?

Az elmúlt héten nagy vihart kavart az a szerbiai lottósorsolás, ahol a húzás előtt megjelent az egyik nyertes szám. Természetesen az egyszeri emberek egyből csalást kiáltanak és követelik a hatóságoktól, hogy azonnal vizsgálják ki az esetet. Bizonyára sokunkban megfogalmazódott már a kérdés a magyar lottósorsolással kapcsolatban is: tényleg nyerhet ennyi pénzt egyetlen személy?

Nemrégiben több mint ötmilliárd forint volt a főnyeremény, melyet egy szerencsés ember meg is nyert. Közben az interneten már több helyen is arról írtak, hogy ezt a pénzt minden bizonnyal az állam nyerte meg, a húzás meg volt bundázva. Sokan annak ellenére is ezt gondolják, hogy a sorsolást közjegyző felügyeli, folyamatosan ellenőrizve a húzás tisztaságát.

Véleményem szerint a magyar lottósorsolást elcsalni nem áll érdekében az államnak. Miért is tennék, hiszen a százszázalékos állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. nyeresége az ország jussa, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az eladott szelvények árából befolyó pénz nagyságrendekkel nagyobb, mint amit a nyereményekbe forgatnak vissza. Ha ez így van, vajon mégis ki lehet a hunyó?

Természetesen itt is a bűnözők által beszervezett emberek jelentik a kockázati tényezőt. Sokak véleménye szerint van az a pénz, amiért mindenki megvehető. Ez előfordulhat a lottósorsolás felügyelőivel és lebonyolítóival egyaránt. De mielőtt úgy gondolnánk, ők biztos belemennek a játékba, gondoljuk végig, mit kockáztatnak: évtizedekig börtönben élni, megaláztatva, örökre csalónak titulálva. E kockázat vállalásához százmilliók kellenének az ellentételezéshez, és mivel sok-sok embert kéne megkenni, a nyeremény el is lenne költve, mire a csalás létrejönne.