Újabb biztonsági hiba a Samsung telefonokban

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnánk újabb és újabb híreket, hogy a technika csodáiként beharangozott szoftverek, operációs rendszerek milyen biztonsági hibákat tartalmaznak. Most újra előkerült a téma: úgy néz ki, a Samsung telefonok birtokosai a jelenlegi áldozatok.

Az első megjelent beszámolók szerint egy Swiftkey nevű, üzenetek és levelek írását segítő szoftver kódjában találtak a fejlesztők egy súlyos biztonsági hibát, amely akár hatszáz millió felhasználót is érinthetett volna a világon. Mint később kiderült, „csak” a Samsung telefonnal rendelkező személyek feje fájhat.

Ha pontosítani akarjuk, akkor azok vannak bajban, akik Galaxy S6, S5, S4 vagy S4 Mini típusú telefont használnak, mivel magában a Samsung gyári billentyűzet alkalmazásában van a hiba, ugyanis ezek a Swiftkey kódját használják. A probléma lényege, hogy a kémprogramok és vírusok beszivároghatnak a billentyűzet által használt frissítésekbe. Ez akkor történhet meg, ha pont akkor jönnek az adatcsomagok, amikor a mobil nem biztonságos, nyilvános hálózatot használ, mondjuk egy üzletben vagy plázában.

Azért nem kell pánikba esni azoknak, akik a fent említett készülékekkel rendelkeznek. A techblogok között elismert NowSecure szakemberei szerint kifejezetten sok körülménynek kell egyszerre megtörténnie, hogy tényleg problémát okozhasson a hiba a felhasználóknak. A rossz szándékú programok ugyanis előre nem tudják kiszámítani, mikor fog ez a speciális frissítési adatcsomag a telefonunkra megérkezni. Mindenesetre kifejezetten zavaró, hogy szinte minden hétre jut egy új biztonsági rés felfedezése mobiljainkon.