Hogyan működnek a hőtranszferes címkenyomtatók?

A hőtranszferes címkenyomtatás az egyik legidőtállóbb és strapabíróbb megoldás, amit találhatunk. Ezek a nyomtatott címkék nem maszatolódnak és nem fakulnak ki, ezért igazán alkalmasak vonalkódok nyomtatására például.

Mi is az a hőtranszferes nyomtatás?

Ezeknek a címkenyomtatóknak a legfontosabb része a nyomtatófej. Ez a fej apró tűket tartalmaz, amik hő leadására képesek. Egy ilyen tű egy pixelnek felel meg. A fej szélessége határozza meg, hogy mekkora címkéket nyomtathatunk vele.

A legtöbb ilyen nyomtató viasz vagy gyanta alapú festéket használ. Ez a festék egy nagyon vékony szalag formájában kerül a nyomtató készülékbe a papír és a nyomtató tűk közé.

A gépben egy mikroprocesszor választja ki, hogy egy-egy nyomtatandó kódhoz melyik tűket kell felhasználni. Ezeknek a tűknek küld jelet, amik felmelegednek és rányomják a festék szalagot a papírra, ezzel „transzferelve” a festéket és elkészítve a kész képet.

Mi a különbség a viasz és a gyanta festékek között?

Ránézésre nem sok különbség van a két nyomtatás között, azonban az időtállóságuk már nem feltétlen egyezik meg.

A gyanta alapú festékek főleg papíron használhatóak. Ezek a képek évekig is tiszták és jól láthatóak maradnak, azonban könnyen sérülnek olaj és bizonyos vegyületek hatására, így csak száraz környezetben érdemes alkalmazni őket.

Ezzel szemben a viasz alapú festékek sokkal hosszabb élettartamúak. Viszont ezeket nem használhatjuk fel sima papíron, hanem speciális műanyag címkékre van szükségünk hozzá. A viasz nyomtatott műanyag cimkék hosszú évekig sértetlenek maradnak és ellenállnak a napfénynek, a nedvességnek és sok ipari vegyületnek is.

Mik az előnyei a hőtranszferes címkenyomtatásnak?

Ha összehasonlítjuk a hagyományos tintával papírra történő nyomtatással, akkor a hőtranszferes nyomtatás nagyságrendekkel jobb, időtállóbb eredményeket biztosít. A viasszal műanyagszalagra nyomtatott címkék több mint tíz évig is teljesen épek maradhatnak.

Ha hosszútávra tervezzük a címkéinket, időt és pénzt fektetünk az elkészítésükbe, akkor mindenképp fontos, hogy jól olvashatóak legyenek. A hőtranszferes nyomtatással kaphatjuk a legtisztább képet.

Ezek a készülékek szinte minden esetben összekapcsolhatóak a számítógépünkkel, ahonnan egyszerűen és gond nélkül vihetjük át a meglévő vonalkódjainkat a címkenyomtatóra.

A hőtranszferes nyomtatás használatával nem korlátozzuk magunkat a gyengébb papírokra, hanem lehetőségünk van kiváló minőségű műanyag szalagokra és fóliákra is elkészíteni a címkéinket.

Ez az összefoglaló az ident.hu leírása felhasználásával készült.