Készítsünk házilag teát köhögéscsillapításra

A téli megfázások egyik legkellemetlenebb és gyakran hetekig kínzó tünete a köhögés. Ha nem vagy a gyógyszertárakban kapható köptetők híve, próbáld ki valamelyik tisztán gyógynövényekből készült gyulladáscsökkentő, antibakteriális, nyákoldó hatású teát.

A borostyán (Hedera helix )hatásos nemcsak egyszerű köhögés, de akár hörghurut esetén is. Antibakteriális, köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő, köptető, nyákoldó és enyhe görcsoldó hatással is bír. Kapható szirup formájában is, de teát is főzhetsz belőle: egy teáskanál szárított levelet forrázz le három deci vízzel, majd hagyd állni tíz percig. Naponta három csészével fogyassz belőle.

A kakukkfű (Thymus vulgaris) az egyik legismertebb természetes köhögéscsillapító. A benne lévő görcs-, illetve nyákoldó timol aktiválja a hörgőket. Egy púpozott kiskanál kakukkfüvet forrázz le egy csésze vízzel. Hagyd állni néhány percig, majd szűrd le, és kortyolgasd lassan. A lándzsás útifűvet  (Plantago lanceolata)sokan szirup formájában fogyasztják, de teaként is kiváló természetes köhögéscsillapító. A benne lévő nyákanyagok nyugtatják a gyulladt nyálkahártyát, enyhítik a köhögést, iridoidtartalmából adódóan pedig baktériumölő hatású. Két púpozott teáskanál szárított levelet áztass egy csésze hideg vízbe, majd hagyd állni egy órán át. Ezt követően melegítsd fel, és kortyonként fogyaszd.

A zsálya  (Salvia officinalis ) serkenti a vérkeringést, valamint enyhíti a köhögést. A teához forrázz le egy teáskanál szárított levelet, hagyd állni néhány percig, majd lassan kortyold el. Napi két-három csésze teát fogyassz.