Rovarcsípések kezelése házilag

Méh, darázs, szúnyog, bögöly, hangya, pók. Apró kis élőlények, melyeknek addig nem is tulajdonítunk sok jelentőséget, míg csípésükkel nem okoznak igen jelentős fájdalmat. A rovarcsípések következményei a felnőtteknél leggyakrabban egy-két napos kellemetlen tünetekkel járnak, kivéve, ha valaki túlérzékeny mondjuk a méh, darázs csípésével szervezetbe jutó méreganyagra. A túlérzékenység, vagyis anafilaxiás reakció estén azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel olyan tüneteket vált ki, mint szapora szívverés, gégeödéma, vérnyomásesés. eszméletvesztés.

A rovarcsípések következményeire a gyermekeknél külön figyelmet kell fordítani. Nemcsak azért, mert nehezebben tudják megállni, hogy ne vakarják, piszkálják a csípés helyét, hanem a különböző reakciók miatt is. Lehet, hogy egy szúnyogcsípés az egyik gyermeknél csak kisebb és mindössze viszkető érzést okozó pöttyként jelenik meg, míg a másiknál egy nagy kiterjedésű, vörös és meleg duzzanatot okoz. Sőt, késői reakcióként a csípés helyétől távolabb is jelentkezhetnek sokáig megmaradó, apró, de tömött piros kiütések. A gyerekek különösen veszélyeztetettek ilyenkor nyáron, hiszen a strandolással együtt jár a fagyizás, az üdítőzés, a vattacukrozás, hókristályozás, melyek illatukkal vonzzák a méheket, darazsakat, és bizony a nyelven, szájban való csípés komoly problémákat tud okozni. Ha ilyen lágy részen csípi meg az embert a rovar, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amíg szakavatott segítséget nem kap az ember, addig érdemes a fájdalmat jeges hűtéssel csökkenteni.

Mit tehetünk a rovarok csípésének elkerülése érdekében? A lakásba persze nem lehet bezárkózni, de egy-két megelőző lépést lehet tenni, valamint jó, ha kirándulásra, strandolásra, nyaralásra viszünk magunkkal rovarcsípés esetén használható készítményeket. A megelőzés körébe tartozik a védőoltás, a szúnyog- és kullancsriasztó használata. Emellett persze kiránduláskor amennyire csak lehet a zárt ruházat, otthonra pedig, az éjszakai alvás nyugalmához a szúnyogháló tud segítséget nyújtani. Emellett nagyon jó rovarűző a levendulaolaj és a cédrusolaj, mivel erős illatukat a csipkelődő élőlények nem szeretik.

Mivel enyhítsük fájdalmunkat, ha nem sikerült elkerülni a rovarcsípést? A házi praktikák ilyenkor is nagyon hasznosak tudnak lenni. Mindenféle csípésre nagyon hatékony gyógyír a hagymalé. Nem kell mást tenni, mint a megtisztított csípést egy felezett vöröshagymával bedörzsölni, mivel a hagyma antiszeptikus, azaz gyulladásgátló hatású. A csípéseket is lehet simán konyhai oldatokkal tisztítani. Így például a méh- és hangyacsípés esetén lúgos oldatot készíthetünk szódabikarbóna, vagy szalmiákszesz segítségével, míg a darázscsípéskor savas oldat kell, ilyenkor ecet, citromlé lesz segítségünkre. Szúnyogcsípés kínzó viszketését elkerülhetjük, ha azonnal nedves sóval dörzsöljük be a csípés helyét. A fájdalomcsillapítás eszköze minden esetben a jeges borogatás, melyet a duzzanatra helyezünk. A csípések kezelésében sokat segíthetnek a gyógynövényekből készült sebgyógytó kenőcsök, mint a körömvirág, vagy a hegyi árnika krém. Ugyancsak a viszketés hatékony enyhítésére alkalmazható a levendulaolaj.