Milyen pénzügyi hatásai lesznek a sértésáfa csökkentésének?

Mint köztudott, a kormány a 2016-os évben a sertés tőkehúsra vonatkozó áfát 5%-ra kívánja csökkenteni. Az áfa változásainak hatásait részletesen és behatóan vizsgáló jegybanki tanulmány alapján az ado.hu internetes oldal kielemezte, hogy a magyar fogyasztók mennyit fognak megérezni a tervezett változtatásból.

A tanulmány szerint „a 2004. januári 3 százalékpontos áfaemelés átlagosan kb. 2,5 százalékkal növelte, addig 2006 januárjában az 5 százalékpontos áfacsökkentés csupán átlagosan kb. 1 százalékkal csökkentette az érintett termékek árszínvonalát”.  Megfigyelhető, hogy az adótartalom növekedés mindig többel növeli az árakat, mint amennyivel többet az államkassza kér, míg ha adót csökkent a kormányzat, az árak alig csökkennek.

Ennek oka egyértelmű: a magánszektor az adóemelést minden esetben a fogyasztókra hárítja, azonban az adócsökkentést megtartják maguknak. Nagy valószínűséggel nem lesz ez másképp most sem, nem tévedhetünk nagyon, ha azt mondjuk: a boltosok fognak jól járni az áfacsökkentéssel, valószínűleg az a pénz a zsebükbe fog vándorolni.

A kormány jelenleg is árkommandót emleget, de a piaci alapon árazódó termékeknél az ilyesmi általában csak üres politikai ígérgetés marad. Mindenesetre, nekünk átlag fogyasztóknak, akiknek pénzügyeit egy ilyen döntés jelentősen befolyásolná, ha az adócsökkentésből származó pénz a mi tárcánkat gazdagítaná, muszáj bíznunk benne, hogy találnak olyan eszközt állami oldalról, amivel rá lehet kényszeríteni a kereskedőket az árak levitelére. Bizonyára mindenki örülne, ha több mint 200 forinttal kellene kevesebbet fizetni egy kiló sertéskarajért!