A kaktuszok gondozása

A kertészkedés és a növények szerelmesei között sokan vannak, akik éppen különlegességüknél fogva rajonganak a kaktuszokért. Bár gyakran hallani az egyes fajták igénytelenségéről, de mégis érdemes tudni, hogy míg egyes szobanövények esetében a megfelelő mennyiségű locsolás elengedhetetlenül szükséges az életben maradáshoz, addig a kaktuszok gondozása is speciális ismereteket igényel – azon túl, hogy a gyakori öntözést mindenképpen célszerű elkerülni.

A hőingadozást fajtától függően rendkívül jól bírják a kaktuszok, az átültetést, és a helyváltoztatást már annál kevésbé. A kaktuszok gondozása kapcsán nem véletlenül kell megemlíteni, hogy lehetőség szerint ne ültessük át túl gyakran, elegendő akár két-háromévente, a tavaszi-nyári időszakban, amikor egyébként is “aktívak” szúrós barátaink. A téli időszakban jóformán locsolásra is alig van szükségük, hiszen ekkor gyakorlatilag vegetálnak.

Arra mindig érdemes odafigyelni, hogy az üzletben megvásárolt, a cserépből szinte kifolyó kaktuszokat mihamarabb ültessük át, legalább dupla méretű cserépbe, hogy a gyökerek könnyen dugjanak fejlődni, és elférjenek. Kapható kifejezetten kaktuszok számára kialakított, fellazított föld, de természetesen az egyszerű virágföld is alkalmas lehet számunkra.

A kaktuszok gondozása során arra nagyon figyeljen oda, hogy a cserépből tudjon távozni a felesleges nedvesség, ha pedig nyáron a szabadban tartja kedvenceit, ne álljon rajtuk a víz egy-egy esőzés után, ugyanis könnyen kirohadhatnak még annak ellenére is, hogy igen strapabíró növényekről van szó esetükben.