A legfinomabb sütőtökös receptek

Sütőtök, avagy az édes ízű egészség. Bizony, ebben a növényben annyi pluszt érlel bele a természet, hogy az már szinte hihetetlen. A sütőtök amellett, hogy dúskál a C, E vitaminokban és a szervezetben A vitaminná átalakuló béta-karotinban, vastartalma miatt is ajánlott minden korosztálynak. Továbbá gyakori fogyasztása mellett szól alacsony kalóriatartalma, könnyen emészthetősége és magas rosttartalma is.

A sütőtök, ahogy nevében is szerepel, leginkább sütve tudja igazi ízét megmutatni. Persze elég unalmas lenne mindig csak úgy magában, sütve fogyasztani. Szerencsére sokféleképpen felhasználható, mert pürék, levesek, fasírtok, édes és sós sütemények kiváló alapja válik belőle. A sütőtökből például egészséges reggeli, vagy egy könnyebb vacsora kellékeként krémet készíthetünk. Nem kell hozzá más, mint 1 evőkanál olíva olaj, 50 gramm vöröshagyma, 300 gramm sütőtök, só, bors, ha lehet színes és 30 gramm majonéz. Először a tököt süssük meg, majd a hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel, hogy az olajon meg lehessen dinsztelni. Ha ezzel megvagyunk, a hozzávalókat összekeverjük és krémesre turmixoljuk.

A sütőtökből isteni krémlevest is készíthetünk, vagy akár egy finom ebéd gyanánt sütőtökös tepsis burgonyával is meglephetjük a családot. A tepsis finomság elkészítéséhez 30 dkg burgonyára, ugyanennyi sütőtökre és répára, valamint egy szál póréhagymára lesz szükségünk. A finom ízekhez kell további 15 dkg juhtejes feta sajt, 15 dkg száraz kolbász, kakukkfű, só, rozmaring, tört színes bors, olíva olaj és 2 evőkanál tökmag és napraforgóolaj keverve. Az elkészítése nagyon egyszerű, a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répát és a póréhagymát karikára, a többi zöldséget kockára vágjuk és szépen rétegesen elhelyezzük egy hőálló tálban, majd meglocsoljuk az olajokkal. Megszórjuk a fűszerekkel, rákarikázzuk a kolbászt és rámorzsoljuk a sajtot, majd mehet is 25 percre a 200 fokosra hevített sütőbe lefedve. A sütési idő végén kicsit pirítsuk rá a sajtot, ettől lesz aztán igazán mennyei eledel!

Természetesen a sütőtök sütemények megbolondításához is nagyszerű társ. Egy mákos-sütőtökös muffin biztos, hogy a család minden tagjának kedvére lesz. Három adag muffin elkészítéséhez szükséges 250 gramm sütőtök, 150 gramm mák, 50 gramm kókuszliszt, 2 evőkanál méz, 2 darab tojás, 1 csomag vaníliás cukor és egy kiskanál szódabikarbóna. A sütőtököt sütés után pürésítjük, majd hozzákeverjük a tojást, mézet és vaníliás cukrot. Külön tálban a kókuszliszttel elkeverjük a mákot és a szódabikarbónát. Végül összekeverjük az egészet, majd bele is kerülhet a muffin formába, és mehet a 180 fokos előmelegített sütőbe 30-40 percre.