Különleges húsvéti receptek

A Húsvét mindenki számára mást jelent. Maga a Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a hithű emberek meg is tartják a 40 napos böjtöt. Azok, akik számára a Húsvét nem hordoz vallási tartalmat, mert nem gyakorolják vallásukat, vagy nem is tartoznak egyetlen egyházhoz sem, ez az ünnep inkább a hagyományokról szól. A Húsvét számukra jó alkalom arra, hogy összegyűljenek családtagjaikkal, tojást fessenek, finomságokat egyenek, és locsolkodjanak.

A Húsvét hagyományos menüje a legtöbb asztalon a főtt sonka, főtt tojás, kelt kalács és torma. Persze három napig egy huzamban nem kötelező ezeken az étkeken élni, és ha még vendéglátásra is készülni kell, akkor elkél néhány jó ötlet a főzőcskézéshez.

Ha nem akarjuk az egész ünnepet a konyhában tölteni, de mégis valami különlegessel szeretnénk előrukkolni a családnak, a vendégeknek, akkor ezt egy frappáns előétellel könnyedén meg lehet tenni. Az előétel lényege természetesen az, hogy megcsiklandozza az ízlelőbimbókat, de ne legyen laktató és adni kell a tálalásra is.

A tavaszt idéző zöldséges torony, mely pár perc alatt elkészíthető, mutatós bevezetője egy ünnepi menünek. Nem kell más hozzá, mint fetasajt, tejföl, kapor, uborka, paradicsom, retek. A zöldségek adják majd a torony “építőköveit”, míg a tejföl, a sajt és a kapor a “kötőanyag” szerepét látják el. Ha a zöldségek nem hoznák lázba a családot és még nem borsózik a hátunk a főtt tojástól, akkor lehet próbálkozni tojássaláta falatkákkal. A lényeg itt tényleg a tálaláson van, mert apró és formás kenyérfalatkákra kell halmozni a hagyományos tojássalátát, díszítésnek pedig retek, uborka kiválóan megfelel. Ha nem bánjuk, hogy kicsit több időt kell fordítani az előételre, és a főételünk kicsit könnyedebb, akkor érdemes kipróbálni a gombás rizzsel töltött paradicsom receptjét.