A szem védelme: óvjuk a szemünket nyáron!

A nyár elmaradhatatlan kelléke a napszemüveg már régóta. Vannak, akik főként divatból hordják, míg mások azért, mert nélküle nem éreznék jól magukat a vakító napfényben. Azonban azzal még kevesen vannak tisztában, hogy a szem védelme a nyári napfényben különösen fontos.

A bőr védelmének fontossága a káros sugárzás okozta betegségek ellen sokat hangoztatott tény. Arról azonban kevesebbet hallani, hogy ugyanezek a káros sugarak a szemet is tönkreteszik, hosszú távon a látás romlásához, a szem különböző betegségeihez vezetnek. Ennek az az oka, hogy a napfény az éleslátás központjára, vagyis a sárgafoltra koncentrálódik, miközben a fényben levő sugárzás lebontó folyamatokat indít el. A lebontás során olyan szabadgyökök, vagyis oxidáló elemek szabadulnak fel, melyek a retinát támadják meg, így okozva visszafordíthatatlan károsodást a szemben.

Az egészséges ember szervezete rendelkezik védelmi rendszerrel a káros gyökök ellen, de sajnos a védelmet biztosító vitaminok és ásványi anyagok mennyisége az életkor előre haladtával csökken. Fiatalabb korban is előfordulhat, hogy a nem megfelelő táplálkozás miatt a szükséges alkotóelemek aránya alacsony és emiatt a védelmi rendszer nem tud megfelelően működni.

Tehát ahhoz, hogy szemünket, látásunkat megóvjuk, fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe a C és E vitamint, valamint a cink és szelén pótlása is megtörténjen. Ha ezt nem tudjuk a táplálkozásunk révén megoldani, akkor táplálék kiegészítők formájában kell biztosítani őket szervezetünknek. Emellett viseljünk olyan napszemüveget, mely hatékonyan megvédi szemünket a káros sugaraktól. Az igazán jó napszemüveg teljesen kiszűri az UV sugarakat, és illeszkedik az arc vonalához, vagyis nem engedi be sehol sem a fényt. Napszemüveg vásárlásakor arra figyeljünk, hogy legalább a 380 nm alatti sugarak szűrésére jó legyen a választott termék, de legjobb, ha a UV400 jelzéssel ellátott darabokból válogatunk.