Adókedvezmény 2014-től a nyugdíjbiztosítás esetén

A 2014. januárjától köthető nyugdíjbiztosítás valószínűleg alapjaiban fogja megrengetni az életbiztosítási piacot, ugyanis a nyugdíj előtakarékossági szerződés megkötésével jelentős adókedvezményt vehetnek igénybe a számlatulajdonosok. A nyugdíjbiztosítás adókedvezménye a befizetéseknek gyakorlatilag húsz százaléka, ami összegszerűen maximálisan 100 000 forint lehet. A rendszer bár nettó jövedelem alapján nem tesz különbséget, és bármekkora bevétellel rendelkezve igényelhető a kedvezmény, de kor alapján kis eltérés mutatkozik ettől.

Ha ugyanis a számlatulajdonos 2020 előtt megy nyugdíjba, akkor részére akár 130 000 forintos kedvezmény is adható. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással elért hozam adómentes, azután kizárólag abban az esetben kell adót fizetni, ha a kifizetés nem nyugdíjcélú, vagyis ha korábban szeretnénk hozzájutni a pénzünkhöz. Ekkor azonban tény, hogy a már igénybe vett adókedvezményeket is vissza kell fizetni, mégpedig 120 százalékkal.

Az állam által gyakorlatilag kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítás remek lehetőséget teremt arra, hogy azok is elgondolkodjanak az ilyen irányú megtakarításokon, akik eddig nem tették. Hazánkban a munkaképes korú lakosság csupán hat százaléka gondolja úgy, hogy havi megtakarításokkal tesz azért, hogy nyugdíjas éveiben is a megszokott életszínvonalon élhessen. Ezzel ellenben sokkal többen tisztában vannak azzal, hogy az állami nyugdíj egyre kevésbé lesz elegendő az említett célra. Az országgyűlés által elfogadott adójogszabályok módosítása többek között az öngondoskodásra való figyelemfelhívást is célozza. 

Fontos tudnia azonban, hogy amennyiben a nyugdíjcélú életbiztosítás összegéhez korábban hozzányúl a számlatulajdonos, minden hozam adókötelessé válik majd, és a már igénybe vett adókedvezményeket is vissza kell fizetni, mégpedig százhúsz százalékban. Mivel ez cseppet sem hangzik jól, így célszerű a nyugdíjcélú megtakarítást valóban meghagyni arra, amire rendeltetett, s akár hitelfelvétellel eleget tenni azoknak a váratlanul jött kiadásoknak, melyeket mindenképpen el kell intézni.

A terület iránt érdeklődve célszerű a vonatkozó jogszabályokat áttekinteni, vagy olyan tanácsadó segítségét kérni, aki otthonosan mozog a nyugdíjcélú életbiztosítás, valamint az adókedvezmények világában. Ha így tesz, nem fordulhat elő, hogy meglepetések érik, vagy hirtelen fizetési kötelezettsége keletkezik az adóhatóság irányába.

Forrás:  http://www.nyugdijbiztositas.com/