Alapanyagok C vitamin dús ételekhez

Az egészséges táplálkozás nem köthető időhöz, életeseményhez. Nemcsak azért kell egészségesen étkezni, mert éppen tavasz van, és kitör az emberen a tavaszi fáradtság, vagy éppen a tél tombol és kell a szervezetnek a plusz megerősítés. Az sem jó, ha azért kezdünk el odafigyelni táplálékaink összetételére, mert éppen akut, vagy netán krónikus betegségben szenvedünk. Ha csak közvetlen ok-okozati összefüggésben látjuk az egészséges táplálkozást, akkor biztos, hogy nem lesz hosszú életű az életmódváltás.

Az egészséges táplálkozásnak a mindennapok alapkövének kell lennie, vagyis tudatosan kell megválasztani reggeltől estig, hétfőtől péntekig, januártól decemberig, hogy mit és hogyan viszünk be a szervezetbe. Ez természetesen elköteleződéssel jár, valamint azzal, hogy meg kell “tanulni” egészségesen táplálkozni. Jó, az életünk minden egyes percében nem mondhatunk le mindig olyan dolgokról, melyek nem egészségesek, de a lényeg azon van, hogy csak néha “bűnözünk” és egyébként tudunk tartózkodni a szervezetre, egészségre káros dolgoktól.

Azok, akik egészségesen étkeznek, tudják, hogy a szervezetnek milyen erőforrásokra van szüksége, és hogy ezeket miből lehet kinyerni. A C vitaminból minimum 60 g például alapvető fontosságú az egészség megőrzéséhez. A megfelelő mértékű C vitamin bevitellel a szervezet ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben, de szükség van rá a csont- és porcképződésben is, nem beszélve arról, hogy gyorsítja a sebgyógyulást a kötőszövet regenerációjának felgyorsításával, és a gyulladásos betegségeknél természetes fájdalomcsillapítóként is hathat.

A C vitamin bevitele nem lenne ördöngösség, ha naponta ötször fogyasztanánk gyümölcsöt, zöldséget. Valljuk be őszintén, kevés ember étkezik naponta ötször, és még kevesebben esznek legalább egy-egy alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Az sem mindegy, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket eszünk, és milyen formában. A friss alapanyagok tartalmazzák a legnagyobb százalékban a C vitamint. Természetesen mindig nyers zöldségeket nem lehet enni, és a gyümölcsből is jól esik néha egy kis kompót, vagy gyümölcsleves. Amennyiben viszont szeretnénk minél több C vitamin tartalmat megőrizni az alapanyagokban, akkor érdemes salátaként fogyasztani őket és a fagyasztás sem jelent túl drasztikus eljárás. Azonban a főzést jobb mellőzni, helyette a párolás ajánlott.

A gyümölcsök közül a kiwi viszi a pálmát, mert 100 grammban 98 gramm C vitamin található, de a narancs is 53 gramm C vitamin tartalmával az első közt szerepel. A grapefruit elsősorban a fogyókúrázók körében kedvelt “zsírégető” gyümölcs, de aki nem akarja kilóit ledobálni, annak is érdemes egyszer-egyszer fogyasztani ezt a kesernyés gyümölcsöt, mert 33-38 gramm C vitamint visz be 100 gramm grapefruittal. A zöldségek esetében első helyen a C vitamin tartalom tekintetében a zöldpaprika jeleskedik 85 grammos mennyiséggel, míg kicsit lemaradva a kelbimbó következik. Akik szeretik a káposztát reszelés közben “megvámolni”, nemcsak jót ehetnek, hanem egy nagy adag C vitamin beviteléről is gondoskodhatnak szervezetük, immunrendszerük megfelelő működéséhez.