Készítsünk otthon fonott kalácsot!

Bár az alábbi fonott kalács elkészítéséhez nem árt, ha rendelkezünk némi gyakorlattal, ez mégse bátortalanítson el senkit, mert a legrosszabb esetben is legalább gyakorlatot szerzünk, hogy legközelebb sikerüljön!

Hozzávalók a kovászhoz:
2,5 deciliter tej
2 evőkanál finomliszt
25 gramm élesztő
1 teáskanál cukor
Hozzávaló a kalácshoz:
0,5 kilogramm finomliszt
1 darab tojás
60 gramm cukor
100 gramm vaj
1 kávéskanál só

A kovász elkészítése:
A kovász elkészítéséhez a langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, egyszer megkavarjuk, hozzáadjuk a két evőkanál lisztet, újra megkeverjük, majd hagyjuk állni bő tizenöt percig.

A kalács elkészítése:
Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a sót és a cukrot, hozzáadjuk a tojást. Beleöntjük a kovászt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, akkor több részletben hozzáadjuk az olvasztott (de már nem meleg) vajat, és tovább dagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de már nem is ragad a kezünkhöz és az edény vagy a deszka falához sem. Ezután egy konyharuhával letakarjuk és bő fél órát kelesztjük. Ezután átgyúrjuk a tésztát, és annyi részre osztjuk, ahány fonásból szeretnénk elkészíteni a kalácsot. A legjobb és legegyszerűbb választás a hármas. A porcdiózott adagokból kis cipókat formázunk, majd negyed óráig pihentetjük. Újra átgyúrjuk őket, és kígyókat formázunk az egyes tésztadarabokból. Megfonjuk a kalácsot, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl laza, se túl szoros, majd megkenjük a felvert tojássárgájával. Pihentessük ismét húsz percig őket. Végül újra átkenjük tojással a tésztát, majd száznyolcvan fokra előmelegített sütőben körülbelül negyven perc alatt megsütjük. Jó étvágyat az elkészült friss és ropogós kalácshoz!