Balesetmegelőző elektronika: ledes nappali menetfény lámpák

Egyre több olyan autót látni a forgalomban, amelyen nappal a megszokotthoz képest egy plusz lámpa világít. Hogy miért? Baleseti statisztikák igazolják a forgalomba lévő autók nappali kivilágításának fontosságát és erre nyújt megoldást a nappali menetfény (Daytime Running Light, DRL). 2011. február 7-től már Magyarországon is kötelező az újonnan forgalomba helyezett, 3500 kg-ot meg nem haladó össztömegű gépjárművek nappali kivilágításának biztosítása.

Az előírás szerint egy külön fényforrásnak kell biztosítani a kizárólag nappal működő fényt méghozzá úgy, hogy az a gyújtás ráadásával egy időben kezdjen el világítani. Természetes, hogy azok az emberek is biztonságra törekednek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy új autót vásároljanak. Nekik nyújt megoldást az utólag beszerelhető nappali menetfény, melynek legígéretesebb típusa a ledes nappali menetfény.

De először is miért használjunk nappal egy külön világítótestet, a nappali menetfényt? Nappal is adódnak nehéz látási viszonyok – mint például alacsony napállás, vakító fény, magas házakkal szegélyezett utcák vagy a fény és árnyék gyakori váltakozása -, amikor különösen fontos a járművek korai felismerhetősége. A nappali menetfény segít a szemben közlekedő gépkocsi távolságának pontosabb megbecsülésében és főleg a gyerekeknek és az idős embereknek a mozgó, kanyarodó vagy várakozó járművek közötti különbségek észlelésében.

Miért nem elég a tompított fényszóró használata nappal? A tompított fényszóró éjszakai vezetéshez lett kitalálva és az éjszakai úttestet megvilágító fény világosban alig látható. Emellett a tompított fényszóró tartós használata nemcsak a lámpa élettartamát csökkenti jelentősen, hanem a magas energiafelhasználás miatt súlyosan terheli a környezetet. Egy átlagos autó nappali megvilágításához így 158W szükséges. Természetesen egy autót figyelembe véve ez nem sok, de ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Unióban már több százmillió gépjármű van, akkor már érthető miért is fontos kis fogyasztású világítótesttel megoldani a biztonságos közlekedést.

Szerencsére autónkba már utólag is beszerelhetünk nappali menetfényt, amelyekből változatos kínálat áll rendelkezésünkre. Ha nemcsak biztonsága és környezete védelme fontos Önnek, hanem modern külsőt is szeretne adni autójának, akkor válassza a legkisebb fogyasztású világítási technikát, a ledes nappali menetfényt. A kiemelkedően hosszú élettartamú ledes nappali menetfény 10-15W-os fogyasztása elenyésző, de még így is képes biztosítani a megfelelő fényerőt.