Az egészségügyi szűrővizsgálatok jelentősége

Az egészség kincs, éppen ezért az egészségvédelem, az egészséges életmód egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapokban. Ez viszont éles ellentétben áll azzal, hogy kötelező egészségügyi vizsgálatok igencsak ritkaságszámba mennek, pedig a prevenció szempontjából igen is sorsdöntő szerepük van.

A statisztikák szerint ma Magyarországon a tumoros megbetegedések leggyakrabban a tüdőt támadják meg. Sajnos sokszor a betegség korai felismerésére nem kerül sor, hiszen a tünetek nem mindig jelentkeznek az első stádiumban, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget az ember és nem vizsgáltatja ki. A tüdőszűrésnek nem kellene konkrétan egy betegség diagnosztizáláshoz kapcsolódnia, preventív jelentőségét is fontos lenne hangsúlyozni, bár a jelenlegi szabályok ezt kevésbé szolgálják. A tüdőszűrés szabályai szerint 40 év alatt csak orvosi beutalóval és tünetek miatt lehet a vizsgálatot kezdeményezni, illetve munkaalkalmassági vizsgálat céljából, de akkor már fizetni kell érte 860Ft – ot. 40 éves kor felett évente egyszer kérhető ingyenesen a vizsgálat elvégzése.

A szűrővizsgálatok egy kis köre kötelező és életkorhoz kötött. A 20. életév felett, de a 40. életévet még nem betöltve a nők számára évente szükséges méhnyakrák megelőzése érdekében citológiai vizsgálaton részt venni. A vizsgálat ingyenes, amennyiben nem magánrendelésre megy az ember. 55 év felett elegendő a vizsgálatot kétévente elvégeztetni. Ugyancsak 2 évente küldenek behívót mammográfiai vizsgálatra az 55 év feletti nőknek.  Természetesen az emlőrák korábban is kialakulhat, de a fiatalabbaknál nem javallott az emlőmirigyek érzékenysége miatt a sugarazás. A férfiaknak a prosztataszűrésre kell időt szánniuk 45 éves kor felett, kétévente.

A szűrővizsgálatoknak számos formája nem kötelező, de ajánlott annak érdekében, hogy betegségek kialakulását megelőzhessük, vagy a baj komolyabbá válása előtt tegyünk ellene. A vérnyomás, a cukor kontrollja akár otthon, saját készülékkel is megoldható. Így, ha túl magas értéket tapasztalunk, akkor még korai stádiumban orvoshoz tudunk fordulni. Az érzékszervek működésének problémái is időben kiszűrhetők, ha időt szánunk arra, hogy látásvizsgálaton, hallásszűrésen részt vegyünk, hiszen a kor előrehaladtával bárkinél csökkenhet a látás és hallás élessége is. A fogazat karbantartás pedig nem elsősorban esztétikai szempontból fontos, hanem az emésztőrendszerünk óvása miatt is.