Ne dőljünk be a mesének, gyors fogyás nincs!

Jó álmodozni arról, hogy minden erőfeszítés nélkül egyik napról a másikra elérjük a kívánt testsúlyt és elégedetten tekinthetünk a tükörbe. Amikor valaki egy egész életen át küzd felesleggel, minden extra falatot bűnnek érez, és szenved saját akarathiányától, könnyű olyan hangzatos reklámokkal elámítani, hogy pár hét alatt 10-15 kilótól is megszabadulhat. Csodaszerek azonban nincsenek, csak hiszékenységet és gyengeséget meglovagoló ajánlatok.

Lényegében a gyors fogyás nem más, mint könnyen leadható kilók elvesztése, melyeket nem az igazi problémát jelentő zsírból ad lel az ember, hanem lényeges és szerencsére gyorsan visszapótolható vízből, szénhidrátból és sóból. Szentírás a gyakorlott diétázók körében, hogy heti fél kiló fogyás már igazi eredmény, ennél többre nem kell számolni. Azért, ha heti fél kilóval, vagyis havi kb. 2 kilóval számolunk, az már 5-6 hónap alatt 10 kilogramm mínusz, ami szép eredmény és egészséges is. Fél év pedig nem nagy idő, és ennél több kell ahhoz amúgy is, hogy az ember megtanuljon és megszeressen egy új táplálkozási módot, netán egészen új életmódot alakítson ki.

A gyors fogyókúra tehát nem más, mint gyorsan visszapótolható tömegek elvesztése. Igazából, amikor az ember elkezd hinni egy csodabogyó, vagy por, vagy diéta programban, akkor nem tesz mást, mint hirtelen alacsony kalóriabevitelbe kezd. Mivel a szervezetnek szüksége van a szervek “táplálásához” kalóriára, elkezd a tartalékokból pótolni, és sajnos nem a felesleges zsírral kezdi. Így, miközben szinte koplalunk, mert agyunkkal elhisszük, hogy most megtaláltuk túlsúlyunk ellenszerét, és bízunk a jó eredményben, nem történik más, mint első körben kiürül a béltartalom, hiszen nincs, ami újratermelje. Ezután a hiányzó energia pótlására a szervezet felhasználja a szénhidráttartalékait. Majd a szénhidrát által tárolásra került folyadék is kiürül a szénhidrátraktárak megcsapolása miatt. Mindez 2,5-6 kilogramm mínuszt jelenthet mérlegeléskor.

A gyors fogyás “gyakorlása” közben a várt veszteség további összetevője a vízveszteség, valamint az izomveszteség, melyek 1-4 kg mínusszal kecsegtetik az embert. A legutolsó veszteség lesz a zsír, mely maximum 0,5-1 kg intervallumon belül várható. Vagyis jól látható, hogy az igazán lényeges fogyás, a zsírcsökkenés az utolsó a sorban, tehát addig elég ügyesen lehet tenni a test rombolásáért, az egészség aláásásáért. Bárhonnét is nézzük, a gyors fogyás nem igazi megoldás, sőt kerülendő. A jó megoldás a hosszútávú változás, vagyis a sokszor hangoztatott egészséges életmód, persze kezdetben ügyesen felépített diétával, és fokozatosan bevezetett testmozgással.