Milyen gépet válasszunk otthoni tornához?

A mozgás fontos. Nemcsak azoknak, akik szeretnék alakjukat tökéletesíteni, vagy éppen felesleges kilóikat lefaragni, hanem mindenki számára. A rendszeres testmozgás az egészség alapköve a megfelelő táplálkozás mellett. Fontos, hogy mindenki megtalálja a maga számára legkedvezőbb testmozgást. Így hát vannak, akik elköteleződnek egy sport mellett, és heti két, három, vagy akár még több edzéssel tartják karban szervezetüket. Mások saját életritmusukhoz igazítva végzik el a szükséges mennyiségű testmozgást, például kocognak, bringáznak, úsznak, vagy éppen edzőterembe járnak, amikor megtehetik.

Nem mindenkinek van azonban lehetősége arra, hogy sűrű mindennapjaiba még beleszuszakoljon időhöz kötött edzéseket, vagy azt, hogy otthonától távol sportoljon. Vannak, akik pedig egyszerűen nem szeretnek csoportosan, vagy mások előtt izzadva edzeni, mozogni. Szerencsére nekik sem kell lemondaniuk arról, hogy kialakítsák saját edzésprogramjukat, hiszen az elektronikai fejlődésnek köszönhetően ma már otthonunkba vihetjük személyi edzőnket egy-egy DVD segítségével. Azok, akik pedig nem a TV előtt szeretnének egészségükért megmozdulni, rengeteg kondigép, otthoni fitneszgép közül választhatnak.

Azelőtt, hogy eldőlne, milyen tornagépet vásároljon az ember otthonába, pár dolgot érdemes tisztázni önmagunkkal. Egyrészt, hogy állóképességünket szeretnénk-e javítani, izmosodni akarunk, vagy netán fogyni lenne jó. Emellett fontos, hogy mi az a mozgás, amit amúgy szívesen csinálnunk, mert ha valaki nem szeret kerékpározni, akkor ne vegyen szobabiciklit, ha azonban a futással van gondja, mert térdfájós, akkor a futópad a felejtős. Ha van a családban, baráti körben már valakinek otthoni kondigépe, szerencsés tőle érdeklődni hatékonyságáról, és érdemes akár ki is próbálni párszor. A másik fontos szempont a választásnál, hogy mekkora hely van, ahova a gépet el tudjuk helyezni. Annak nem sok értelme van, ha megvesszük az adott kondigépet, tornaeszközt, és utána gondot okoz, mert kerülgetni kell, el kell rakni, össze- és szétszerelni. Ez előbb-utóbb oda vezet, hogy elveszti az ember a kedvét, és idővel újabb porfogó lesz a tornagéppől edzőtárs helyett.

Az otthoni tornagépek közül a szobabicikli, a stepper, az elliptikus tréner, a leg magic, a futópad, az evezőgép, a hasizom- és karerősítő, súlyzós gépek a legkedveltebbek. Emellett vannak már kombinált, a teljes testet egyszerre átmozgató kondigépek is, melyek méretüket tekintve szintén kényelmesen elférnek a lakásban.