Duguláselhárítás házilag: milyen eszköz kellhet hozzá?

Elsősorban költségtakarékossági szempontok indokolják, hogy egyes, háztartásban előforduló problémákat házilagos módszerrel orvosoljunk, ilyen például a duguláselhárítás. Azonban előtte érdemes kiválogatni azokat az eszközöket is, amelyekkel elkerülhető, vagy megelőzhető a dugulás. A szaküzletekben kapható csodaszerek (vagy akár az ecet) még a gond felmerülte előtt használatosak, de ha komoly dugulással kell számolnunk, nagy valószínűséggel ezek nem segítenek.

De mégis milyen házilagos módszereket ismerünk, melyeket eredményesen be lehet vetni a dugulás elhárítása, megelőzése kapcsán? Mosogató esetében a mechanikai tisztítás megoldható, ugyanis a szifon, valamint a cső szétszedhetőek, kimoshatóak. Azonban enélkül is elháríthatjuk a dugulást ecet, szódabikarbóna, sütőpor és forró víz felhasználásával. Az említett alapanyagokat vízzel párosítva eredményesen szállhatunk szembe még a némileg makacsabb dugulásokkal is.

Ha mindezek ellenére továbbra is fennáll a probléma, célszerű elgondolkodni azon, hogy szakembert hív. Az elszántabb ingatlantulajdonosok azonban bevethetik a slagot is, melynek tömlőjét a lefolyóba dugva nagy nyomással megpróbálhatják átmosni a rendszert, és megszüntetni a dugulást. A szakemberek által is használt csőgörény házilag alkalmazható, némileg egyszerűbb változata a megfelelő szaküzletekben már beszerezhető, hogy házilagos segítséget nyújtson mindazoknak, akik mindenképpen maguk szeretnék megoldani a duguláselhárítást.

Mint minden hasonló szakmunka esetében, érdemes elgondolkodni azon, hogy ha sokadjára is sikertelenek próbálkozásaink, vagy a dugulás időről-időre visszatér, nem lenne-e célszerűbb végleg pontot tenni annak végére. A szakemberek kamerás cső-, és csatornavizsgálat során minden házilagos módszernél hatékonyabban térképezik fel a probléma helyét.