Kisállat a lakásban

Bizony minden szülő életében eljön a pillanat, amikor nem tud tovább küzdeni gyermeke legfőbb kívánsága ellen, be kell engednie egy kisállatot a lakásába. Ahhoz, hogy ennek se a kisállat, se a gyerek, de még a felnőttek és a lakás se lássa kárát, fontos, hogy meggondoltan kerüljön sor az új jövevény kiválasztására. Természetesen a legtöbb gyermek kutyát,  macskát szeretne, amit lehet dédelgetni. Azt azonban egy gyermek kevésbé tudja felmérni, hogy milyen kötelezettségekkel jár egy élőlény gondozása. Ugyanakkor hiába is kezdi a szülő sorolni  a várható teendőket, a lehetőség fényében, hogy végre saját állatkája lesz természetes, hogy a gyermek mindent megígér. Ezért érdemes kompromisszumot kötni, és olyan háziállatot vásárolni, amelynek az ellátásában mindenki részt tud venni, és az újdonság hatásának elmúlta után is megkapja majd a megfelelő mennyiségű figyelmet és gondozást.

Annak eldöntését, hogy pontosan milyen fajhoz tartozó állat is kerüljön a lakásba természetesen meghatározza, hogy mit tud a szülő elviselni. Vannak, akik irtóznak a hideg testűektől, míg másokban az apró szőrös élőlények látványa, érintése okoz undort. Azt is fontos számításba venni vásárlás előtt, hogy milyen teendők várnak majd a gazdikra. Például a hüllők esetében a terrárium kialakítása után viszonylag kevesebb feladatot ad a környezetük tisztán tartása,  míg a madarak esetében a napi kalitkatisztítással számolni kell.

Felkészültnek kell lenni az etetés, a betegségek, a várható élettartam kérdésében is. Amíg a halak etetése viszonylag egyszerű feladat, addig néhány hüllő, mint például egyes gekkó fajták kisállatokkal táplálkoznak, mely lehet, hogy ellenérzést kelt majd bennünk. A betegségekről két dolog miatt is fontos tájékozódni. Egyrészt, hogy családunk egészségét óvjuk, hiszen közvetlen érintkezésbe kerülünk az állattal, és jó tudni, hogyan mitől is kell gyermekünket, magunkat megvédeni. A hüllőknél például a szalmonellás fertőzés gyakori jelenség, amely könnyedén átterjedhet az emberre, komoly problémákat okozva. A madarak is terjesztenek egyfajta kórt, mely a gyenge idős, fiatal szervezetet könnyen megtámadja, megbetegíti. Más élőlényeknél, például a kis zseb-kedvenc ugróegereknél, hörcsögöknél gyakori, hogy szeretnek harapdálni, így okozva sérülést. A saját magunk védelme mellett azért is érdemes felkészültnek lenni, hogy megóvjuk a kisállatot a korai elpusztulástól azzal, hogy időben felismerjük a betegség jeleit és kezeltetni tudjuk.

Tehát az eljött az idő, és gyermekünk kijelenti, hogy a pénz formájában kapott ajándékoknak köszönhetően összegyűlt a tőkéje arra, hogy végre saját állatkája legyen, akkor legyünk nagyon körültekintőek, és beszéljük át vele észérvek mentén, hogy milyen élőlénnyel is lehetne bővíteni a lakásban élők létszámát.