Hasznos tippek egészségünk védelméhez a nagy melegben

A nyár megérkeztével folyamatosan számíthatunk kánikulára, országunkban ilyenkor nem ritka, hogy a hőmérséklet 35 fok fölé kúszik. A nagy meleg mindenki szervezetét megviseli, de különösen rossz hatással van a gyermekekre, az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre. Fontos, ha magas a vérnyomásunk, fokozottan figyeljünk oda a megfelelő védekezésre a meleg ellen.

A legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Alapesetben egy felnőtt szervezetnek napi 3 liter folyadékra van szüksége. Testünk ennél jóval kevesebb itallal is funkcionálhat, de a melegben megnő vízigényünk a sok izzadás miatt. A kiszáradás elkerülése végett figyeljünk oda, hogy minél több vizet, lehetőleg szénsavmentes ásványíz formájában fogyasszunk. Ha ízesített italt szeretnénk inni, próbáljunk ki különféle gyümölcsteákat. A nagy hőségben mindenképpen kerüljük a kávé, az energiaitalok és a szeszesitalok fogyasztását, ezek dehidratálják szervezetünket.

A káros UV sugárzás, és a legnagyobb hőség elkerülése végett ügyeljünk arra, hogy délelőtt tizenegy óra és délután három óra között ne tartózkodjunk a napon. Ebben az időszakban bőrünk akár húsz perc alatt is leég, növelve ezzel a különböző bőrbetegségek és a bőrrák kockázatát. A napon dolgozó személyeknek a munkáltatónak gondoskodnia kell védőitalról, fél óránként 14-16 fok közötti, alkoholmentes folyadékot kell biztosítania munkavállalói számára.

Figyelnünk kell arra is, hogy a lakásunk ne melegedjen túl. A légkondicionáló berendezések használat indokolt 30 fok felett, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagy a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. A hűvösből a hirtelen forróságba történő átmenet jelentősen növeli az ájulás kockázatát.