Hogyan óvjuk meg otthon maradt értékeinket?

A lakásunk, az otthonunk az a magánszféra, ahol fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat, és ne kelljen értékeinket sem féltenünk. Ahhoz, hogy ezt a szubjektív biztonságérzetünket megőrizhessük, nemcsak a betörőknek, az elemi károknak kell elkerülniük lakásunkat, házunkat, hanem nekünk is sokat kell érte tennünk.

A bűnmegelőzés körében sok jó tanáccsal lehetünk gazdagabbak, hogy hogyan ne legyen ingatlanunk, értékünk könnyű prédája betörésnek. A védelem alapja minden esetben a bejárati ajtó biztonsági zárszerekezettel való ellátása és fontos, hogy ezt használni se legyünk restek. Jelentősen növeli a védelmet egy több ponton záródó biztonsági szerkezet, ha pedig nem akarunk egy egészen új ajtót vásárolni, akkor hevederzár, hengerzár is felszerelhető védelmi pontként. Fontos, hogy az ablakok is jól záródjanak, és lehetőleg ne legyenek takarásban, továbbá megfelelően megvilágítottak legyenek. Így nehezebben közelíthetők meg észrevétlenül “hívatlan vendégek” által. Ha van a házon teraszajtó, vagy a lakás alsó szinten van, és az erkélyen is könnyedén be lehet jutni, akkor ezeknél a bejáratoknál is fontos, hogy a nyílászárók biztonságosak legyenek.

Ha nagyobb összegű készpénzt, értékes ékszereket tartunk otthon, akkor jó, ha széfet is biztosítunk az értékmegőrzéshez. A kazetták, hordozható széfek nem a legmegfelelőbbek, mivel ezeket könnyedén magával viheti a tolvaj. A padlóba, falba süllyesztett széfek az igazán biztonságosak. Ha még biztonságosabb helyen szeretnénk tudni értékeinket, akkor egy banki trezort érdemes bérelni. Az otthon őrzött értékeinket emellett belső védelemmel is óvhatjuk. A riasztóberendezések skálája igen széles árban és tudásban is, és nem kell mindig a legprofibb kivitelezésű szerkezetet megvenni, mert sokszor elég, ha a védelmi rendszer csak megzavarja a tolvajt, esetleg megnehezíti a munkáját. Jó hír, hogy a rendőrségi tapasztalatok szerint is 5 perc próbálkozás után feladja betörési tervét a betörő a lebukás veszélye miatt.

Az ingatlan, az értékek védelme még hangsúlyozottabbá válik, amikor hosszabb időre, így például a nyári vakáció alatt hagyjuk el otthonunkat. Hiába minden védelem, ha nem viselkedünk körültekintően. Ezért fontos, hogy mikor elhagyjuk otthonunkat, és nekiindulunk a pihenésnek, akkor az ingatlanunk áramtalanításáról, a vízcsapok zárt állapotáról győződjünk meg, hanem a nyílászárókat is csukjuk be, ne hagyjuk bukóra, és kétszer is érdemes ellenőrizni, hogy az ajtót jól bezártuk-e. Soha ne tegyük közhírré, hogy elutazunk, főleg internetes fórumokon, ahol könnyen prédává válhat otthonunk. Előnyös, ha jóban vagyunk a szomszédokkal, és őket kérjük meg, hogy figyeljenek távollétünkben az ingatlanunkra, illetve baj esetén értesítsenek minket.