Karácsony cicával- 5 hasznos tipp a biztonság érdekében!

Csodaszép karácsonyfadíszek, csillogó csomagolópapírok, édes illatok – a karácsony számos izgalommal jár a cicák számára is, ám nem mindegy, hogy mihez nyúl, mit fal fel a kis négylábú.

Az ünnepi dekoráció, a fára kerülő habkarika és szaloncukor, az égősorok és az illatozó, hatalmas, díszekkel teli karácsonyfa számos veszélyt rejtenek magukban, melyeket azonban felelős cicagazdiként kiküszöbölhetünk.

Cikkünkben öt hasznos tippet igyekszik adni a kisállatok szakértője, a Fressnapf, mindazoknak, akik felelős gazdiként szeretnék az ünnepeket a doromboló négylábú számára is felejthetetlenné és örömtelivé tenni.

  1. Karácsonyfadíszek kicsit másként

A gömbökkel és csillogó girlandokkal teli fa a legtöbb cica számára minden másnál érdekesebb. Ismerve kíváncsiságukat és kalandvágyukat, természetes, hogy hamarosan a mancscsapások áldozatai lesznek a gömbök. Annak érdekében azonban, hogy ne érje semmi baj a bársonytalpakat, fontos a díszek gondos kiválasztása. Nyilván, nem kell lemondanunk a hagyományos piros gömbökről, de hasznos, ha a karácsonyfa alsó ágaira olyan díszek kerülnek, melyek nem törnek össze, nem ehetőek, és akár a macska számára is remek szórakozást nyújtanak.

 

  1. Karácsonyfa cicabiztos kivitelezésben

A műfenyők helyett egyre többen választják manapság a valódi, illatos, régi karácsonyok hangulatát idéző tűlevelűket. Ha viszont cica is van a családban, akkor érdemes néhány óvintézkedést tenni, hiszen a fa kihívást és érdekességet jelent majd a bársonytalpúnak, aki előszeretettel közelíti meg azt a polcok, szekrények felől, vagy a talajról mászik fel rá szívesen. Az elborulást, a széttörő díszek problémáját, és a mindezzel járó bosszúságot spórolhatja meg, ha kikötéssel rögzíti a fát valamelyik szekrényhez. Megoldható láthatatlanul, mégis biztonságban tudhatja mind a díszeket, mind cicáját a ráboruló tűlevelektől.

kiscica-karacsonykorEz utóbbiak egyébként azért is veszélyesek lehetnek, mert lenyelve azokat könnyen felsérthetik a cica bélrendszerét. Hasonló gondot okoz a lecsorgó gyanta, amely mérgező lehet a négylábúra nézve.

Szaloncukrot, mézeskalácsot és habkarikát sokan tesznek a fára. Ezzel akkor érdemes vigyázni, ha az ünnep résztvevője a család cicája is. Bár nem minden macska édesszájú, de akadnak köztük olyan kis ínyencek, akik nagyon szeretik az édes ízeket. Amíg egy-két nyalintásról van szó, addig nincs is ezzel probléma, de akár egyetlen szem szaloncukor elfogyasztása is komoly panaszokat okozhat a szőrmókoknál. A Fressnapf.hu azt javasolja, hogy a szaloncukrokat éppen ezért a fentebb elhelyezkedő, macskák által nem elérhető ágakra tegye, és lehetőleg ne hagyjon nassolni valókat az asztalokon se. Különösen súlyos problémát okozhat, ha a cica olyasmit csen el és eszik meg, amihez zsinór is csatlakozik. Ha ilyesmi történik, akkor mindenképpen keressen fel egy állatorvost.

További problémaforrás lehet az égősor, mely ugyebár árammal működik. Nem csak a fények, de a kábelek is izgalmas játéknak bizonyulnak a bundás jószágoknak, éppen ezért soha nem szabad egyedül hagyni a cicát az áram alatt levő füzérekkel. Lehetőség szerint a kábeleket is rejtse el, vagy helyezze magasabb helyre.macska-karacsony-fa-alatt

 

  1. Stresszmentes karácsony

Az ünnepek alkalmából valószínűleg Önhöz is gyakrabban érkeznek majd rokonok, barátok. Fontos tisztában lennie azzal, hogy a cica rendkívül territoriális állat, tehát nem szereti, ha saját kis birodalmába idegenek férkőznek. Igaz ez a vendégseregre és a macskákat előszeretettel dögönyöző gyerekekre is. Hogy elkerülje a karmolások keltette feszültséget, és cicáját se érje stressz karácsonykor, biztosítson számára egy helyiséget, ahol nyugalomban lehet. Tálkája, alomtálcája legyen mellette, és néha még a vendégség ellenére is nézzen rá, hogy minden rendben van-e vele. Nem biztos, hogy jó megoldásnak bizonyul kiengedni, hiszen a nyüzsgés, a megszokottnál több ember megzavarhatja, és akár irracionálisan, tőle meg nem szokott módon is viselkedhet. Óvja bundás kis pajtását a felesleges stressztől, így az ünnep számára is örömteli lesz!

 

  1. Girland helyett biztonság

Cicagazdiként érdemes tudnia, hogy a gyöngyökből álló girland különösen veszélyes lehet kedvencére nézve. A cica az apró gyöngyöket száraz tápnak, vagy jutalomfalatnak vélheti, és elkezdheti rágni azokat. Kerülje el a fulladásveszélyes helyzeteket, vagy a lenyelésből fakadó problémákat, és felelős cicatartóként a girland helyett válasszon más, veszélytelen darabot a fa díszítésekor! Remek alternatíva lehet a textilből, vagy filcből készült típus, ez ugyanis a macska számára nem csak hogy érdektelen, de nem is rágható.

 

  1. Ajándék a négylábúnak

Ajándékozáskor általában megfigyelhető, ahogyan a csörgő, színes csomagolópapírokkal játszadoznak a bársonytalpú kedvencek. De mi lenne, ha idén a cicus számára is rejtene valamit a csomagolás? Legyen szó jutalomfalatról, cicajátékról, vagy valami illatozó finomságról, az öröm és a hálás dorombolás garantáltak!

 

Kellemes ünnepeket kíván a www.fressnapf.hu Önnek és cicájának!