Időutazás a történelemben: a Sziklakórház

A háborúk mindig is szomorú eseményei lesznek az emberiség történelmének. Azonban attól, hogy nem beszélünk róluk, nem szánunk rájuk figyelmet, még nem tehetők meg nem történté. Így hát talán van, akinek bizarrnak és “véresnek” tűnhetnek a becenevén Sziklakórházként ismert múzeumi kiállítás által életre keltett háborús emlékek. Az azonban tagadhatatlan, hogy az 1939-1945 tartó időszak, valamint az 1956-os forradalmi helyzet hangulatát kiválóan megeleveníti látogatói számára a XX. század első felében kiépített szükségkórházban létrehozott múzeum.

A Sziklakórház, vagyis eredeti nevén Székesfővárosi Sebészeti Szükségkórház a Budai Vár alatt meghúzódó 10 kilométer hosszú barlangrendszer mindössze 1 kilométernyi hasznosított alagútrendszerében található meg. A 2370 négyzetméternyi alapterületű, ma már múzeumként funkcionáló létesítmény 2008. óta látogatható.

A múzeumban érkezők megismerkedhetnek a kórház történetével, méghozzá élethű viaszbábok segítségével rekonstruált jelenetek során, valamint a hadiorvoslás fejlődéséről, a háborús ellátás orvosi eszközeiről, a polgári védelmi eszközökről, felszerelésekről, különleges műveleti erőkről, atomtámadás esetére vonatkozó tervekről, teendőkről szóló részletes ismerteket is kap a látogató.

A Sziklakórház iránt érdeklődők a hét bármely napján felkereshetik a múzeumot, mely délelőtt tíz órától este nyolcig tart nyitva. Fontos tudni, hogy a múzeum megtekintése csoportosan, idegenvezetővel lehetséges, hiszen a történelmet megjelenítő kiállításokhoz sok érdekes információ kapcsolódik, melyet a múzeum munkatársai a látogatás során mondanak el. A múzeumban minden egész órában indulnak látogatások, melyek első eseménye a kórház történetét röviden bemutató kisfilm megtekintése, majd magának a múzeumnak a séta során való megismerése.