Lasagne hús nélkül, vegán bolognai szósszal

Hozzávalók 6 személyre:
A vegán bolognai szószhoz
5 dkg szója (szójagranulátum)
4 dl alaplé
1 nagy db vöröshagyma
5 ek olívaolaj
só ízlés szerint
100 g sűrített paradicsom
50 dkg passzírozott paradicsom
400 g konzerv paradicsom
20 dkg vörös lencse
5 dkg piros kaliforniai paprika
1 nagy db reszelt sárgarépa
3 dl víz
5 teáskanál szárított oregánó
3 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított majoránna
3 teáskanál tört fekete bors
2 teáskanál cukor (vagy édesítőszer)
5 gerezd fokhagyma

A besamell mártáshoz:
5 dkg vaj (vagy margarin)
5 púpozott ek finomliszt
5 dl tej

Egyéb hozzávalók:
2 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
10 dkg reszelt sajt (a tetejére)
5 dkg parmezán sajt (tálaláshoz)
30 dkg lasagne tészta
Nehézség: közepes
Kalória tartalom: magas
Elkészítési idő: 60-120 perc

Elkészítés menete:
A vegán bolognai szószhoz
: A szójagranulátumot leöntjük a felforralt alaplével, és egy órát állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, megfuttatjuk az olívaolajon, és ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a szójagranulátumot, kicsit együtt pirítjuk őket, hogy a maradék nedvesség is elpárologjon belőle. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, a paradicsomkonzervet, a vörös lencsét, a reszelt répát, paprikát és a vizet. Megfűszerezzük a zöldfűszerekkel, megcukrozzuk, és gyengén forralva addig főzzük, míg a lencse szét nem fő (kb. 25 perc). Vigyázzunk, hogy ne égjen le. Belenyomjuk a fokhagymát, és még 5 percig főzzük. Kóstoljuk, utána ízesítünk ha szükségesnek érezzük. Az erősebb fűszerezés ennek az ételnek az esetében kifejezetten előnyös, mert így jön át igazán a kellemes ízvilága.

A besamell mártáshoz: A vajat felolvasztjuk, és a tejet mikróban felforrósítjuk. Beleszórjuk a vajba a lisztet, simára keverjük, kicsit megpirítjuk. Felöntjük a tejjel, és elkeverjük. Felforraljuk az egészet.A vajjal kikent tepsibe a következőképpen rétegezzük a hozzávalókat: lasagne lapok, bolognai szósz, besamell mártás. A tetejét tésztával zárjuk le, erre jön egy réteg besamell (hogy teljesen befedje), majd a reszelt sajt. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Parmezánnal megszórva tálaljuk. Sütési hőfok: 180°C