Japánban furcsán ünneplik a Valentin napot: a nők adnak csokit a férfiaknak!

A Valentin-nap ünneplésének szokása néhány éve már hazánkba is begyűrűzött. Ilyenkor édességgel, virággal, vagy plüss állatokkal szoktunk kedveskedni szívünk választottjának. Nem ritka az sem, hogy azokat is megajándékozzuk, akikhez ugyan gyengéd érzelmek nem kötnek, mégis szeretnénk számukra kifejezni szeretetünket és odafigyelésünket.  De tudta, hogy Japánban valahogy egészen másként ünneplik a Valentin napot?   A blogbejegyzés a csokoladewebshop.hu oldalon kifejezetten a japánok Valentin-nappal kapcsolatos felfogásáról és szokásaikról szól. Kétségtelen, hogy ott is a szeretetről és a szerelemről szól az ünnep, de ellenben a világ más országaival, ilyenkor a nők adnak csokoládét vagy például csokoládés süteményt a férfiaknak.  Egy hónappal később, vagyis  március 14-én pedig a férfiak ajándékozzák meg a nőket.  Ez az úgynevezett Fehér Nap.

 

Japánban az ünnepet egyfajta marketing eszközként igyekeztek bevinni az országba, nyugati mintára.  1958 óta ünneplik ezt a napot, és aki nem szerette volna megvásárolni a csokoládét, az el is készíthette már akkoriban is. Az egyébként nagyon szégyenlős és illedelmes japán hölgyek számára ez a nap lehetőséget kínál arra, hogy végre érzelmeiket csokoládé formájában fejezzék ki a szeretett férfi számára. Az édességet nem csak a szerelem kifejeződésére ajándékozhatták, hanem főnökük, kollégáik, édesapjuk vagy hímnemű barátjuk számára is.  A Valentin-nap tehát Japánban sem csak a szerelmesek ünnepe.

 

Nem csak a felnőttek körében örvend nagy népszerűségnek a Valentin-nap, hanem az iskolások is nagyon várják ezt a napot.  Nem másért van ez így, mint azért, hogy ezen a napon végre megtudhatják a fiúk, mennyire népszerűek a lányok körében.  Az 1958 óta Japánba is begyűrűzött Valentin-nap manapság már nemcsak az ellenkező neműek közötti ünnepként számon tartott, hanem már a barátnők is kölcsönösen megajándékozzák egymást akkor, mégpedig az úgynevezett barátság csokival. Nyugati és hazai szokásainkkal ellenben azonban, Japánban a csokoládé mellé nem társul üdvözlőkártya, és a”Boldog Valentin-napot”- felirat is elmarad.

 

Hazánkban ugyan ismeretlen szokás az úgynevezett Fehér Nap, de Japánban 1978 óta rendszeresen megünneplik azt.  Ilyenkor az egy hónappal korábban megajándékozott férfiak viszonozhatják a kedvességet.  Nem mindegy azonban, hogy milyen ajándékot kap egy nő.  Az ország szokásaihoz és hagyományaihoz hasonlóan ennek kapcsán is szigorú szabályokat követnek a férfiak. A leginkább népszerű ajándék a nyaklánc, de a zsebkendő, a plüss figura, a gyűrű vagy a virág is jó választásnak bizonyul. Természetesen nem hiányozhat a csokoládé ajándékozása sem a fehér napról, ezt pedig stílusosan fehér dobozban adják át a nőknek.  Természetesen Japánban sem csak pusztán a szeretetről szól a Valentin-nap, hiszen az üzletek ekkortájt értékesítik éves csokoládé bevételük közel felét. A csokoládé hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, és a februári ünnep környékén rendszerint gyakran esik rá a választás. A szívekkel kombinált plüssöket sokan már kissé giccsesnek tartják, de az édesség töretlenül kedvelt meglepetésnek számít.