Olasz konyha remekei: egyszerűen finomat

Pizza, ravioli, gnocchi, lasagne, tiramisu, tortellini, canelloni, spagetti. Az olasz konyha finomabbnál finomabb tésztaételei a legmegfelelőbbek, amikor valami kiadós, de egyszerű ételre vágyunk. Az olasz tésztaételek önmagukban, vagy akár egy könnyű leves mellé hétköznap és hétvégén is megoldást kínálnak arra az égető kérdésre, hogy “Mit is főzzek ma?”.

A lasagne klasszikus változata kétféle szósszal és darált hússal készül, elkészítése pedig a boltban kapható lasagne tésztának köszönhetően igencsak gyorsnak mondható. A lasagne elkészítéséhez a téglalap alakú tészta és darált hús mellett sajtot, vajat, paradicsomszószt, tejet, lisztet, fokhagymát, vöröshagymát, bazsalikomot kell beszerezni. Először a paradicsomszószt kell elkészíteni a hagymákból, húsból, paradicsompüréből és bazsalikomból. A besamel szószhoz fel kell olvasztani a vajat, majd hozzátenni a lisztet és fel kell önteni tejjel. Ha mindkét szósz elkészült, összeöntjük őket és alaposan elkeverjük. Utolsó lépésként egy jénai tálat kivajazunk, majd először a masszából teszünk az aljára, és utána lefedjük a tésztával. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a kevert szósz. Fontos, hogy a felső réteg maga a massza legyen. A sütőt előmelegítjük, és mielőtt betennénk megsülni a lasagne-t, bőven megszórjuk reszelt sajttal.

A ravioli tésztájához nem kell más, mint egy tojás és 10 dkg liszt. Ízlés szerint lehet töltelékkel és töltelék nélkül is készíteni. A töltelék lehet gombás, spenótos, húsos, attól függően, mihez van kedvünk. Ha nem akarjuk megtölteni a tésztát, akkor a kis batyukat elég kifőzni sós forrásban levő vízben, majd egy finom szósszal nyakon lehet önteni. A szósz lehet tejszínes-füstölt sajtos, vagy tejszínes-fokhagymás, de akár újíthatunk is, hiszen egy egyszerű tésztaételről van szó, amihez minden passzol. A ravioli mellett a canelloni is sok íz párosítására ad lehetőséget, hiszen ez egy üreges tésztarolni, melyet mindenféle földi jóval megpakolhatunk. Természetesen a szósz itt sem maradhat el, mert a megtöltött canelloni-t tepsibe rakva sajtos, tejszínes, lisztes, vajas mártással kell nyakon önteni.

Az édesség utáni vágyra is van az olasz konyhának megfelelő válasza, mert nincs jobb örömkeltő, mint egy tiramisu. Ennek a finom desszertnek az elnevezése a tira mi su olasz kifejezésből ered, és annyit jelent: dobj fel. A sütemény elkészítéséhez fél óra konyhai “szolgálatra” van szükség és ugyan ennyit kell állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. Az alapanyagokat tekintve tojás, kristály és vaníliás cukor, mascarpone krémsajt, babapiskóta, feketekávé, konyak keveredik benne, a tetején pedig cukrozatlan kakaópor díszeleg. A tiramisu elkészítése sütést nem igényel, önmagában fogyasztható, de gyümölcssalátával, vagy vaníliasodóval is nagyon ízletes.