Színek a lakásban: tippek a jó színválasztáshoz

Időnként rájön mindenkire egy olyan érzés, hogy változtatnia kell. Néha ez belülről fakad, és önmagunkat igyekszünk megreformálni, máskor meg valahogy a körülöttünk levő dolgokba szeretnénk új színt vinni. Így hát otthonunk falainak festése, vagy akár tapétázása nem mindig kell, hogy a rendrakáshoz, a tisztaság fenntartásához kapcsolódjon, hanem a megújulás, a változás igénye is szerepet játszhat benne.

Amikor megszületik a döntés, hogy felújítani, átalakítani kell, azonnal felvetődik a kérdés, hogy milyen módon történjen. Még a szakértők véleménye is megoszlik abban a kérdésben, hogy a tapéta, vagy a festék lesz-e a jó döntés. A mai tapéta és festék kínálat mellett attól nem kell tartani, hogy nem találja meg az ember a saját hangulatához és lakásának már meglevő berendezéséhez illő színeket, mintákat. A kérdés eldöntésénél éppen ezért inkább érdemesebb a kétféle falburkolat előnyeit, hátrányait számba venni. A tapéta mellett legtöbben azt hozzák fel érvként, hogy melegebb, barátságosabb érzést kelt, mint a sima festett fal. Ugyanakkor az új generációs festékek már az egészség és környezet megóvása révén lehetővé teszik a fal természetes “légzését”.

Legyen szó akár tapétázásról, akár festésről, amiben döntést kell hozni, hogy a lakás helyiségei közt a színek tekintetében mit kívánunk bevállalni. Első kérdés, hogy harmonikusan, vagy kontrasztosan akarjuk-e megújítani otthonunk falait. Ha a harmóniát választjuk, akkor sem kell egyetlen szín mellett letennünk a voksot, hanem színpárosítás elve alapján dönthetünk úgy, hogy az egy családba tartozó színek majdnem azonos árnyalataival dolgozunk, vagy akár a színharmónia elve alapján inkább ugyanazon szín különböző árnyalatait visszük majd fel a falra. Sőt, akár egy adott szobán belül is lehet ezeket az elveket alkalmazni, hiszen divatos, ha egy szobában három azonos és egy eltérő színű fal keretezi a teret. Ha még különlegesebb megoldásban gondolkodunk, akkor a szemközti falak is lehetnek két színnel kombináltak, például átlósan felezve őket. Bármilyen kivitelezést is választunk egy a lényeg, hogy menjen a szoba berendezéséhez, a  használatban levő textíliákhoz, bútorokhoz.

A színválasztás során arról is dönteni kell, hogy trendi, vagy inkább időtálló színeket szeretnénk, és hogy a melegebb, vagy inkább a hidegebb színekkel élnénk-e együtt lakásunkban. A szakértők szerint a neutrális, vagyis a természet színeit idéző árnyalatokkal lehet a legjobban dolgozni, mert minden tekintetben jól variálhatók, hiszen a világostól a sötétig, a diszkréttől a hangsúlyosig, a hidegtől a meleg árnyalatig minden igényre megtalálható a tökéletes színkombináció e színcsaládban.