Körültekintő döntéssel spórolhat a lakáshitelen!

Saját otthont szeretne teremteni, de ez csak lakáshitel felvétellel lehetséges? Sokan vagyunk úgy vele, hogy még a szükséges önerőt is csak nehezen tudjuk előteremteni, így nem mindegy, mennyire terheli majd meg a családi kasszát a havi törlesztőrészlet. A hitelintézetek kínálata igen széles, és egyre kedvezőbb ajánlatokkal találkozni, hiszen a bankok szeretnék a megcsappant hitelfelvételi kedvet újra felélénkíteni. De mégis mi alapján válasszon? Az intatlantájoló szakemberei úgy tapasztalják, hogy az eladó ingatlanok iránt érdeklődők nagy részének szükséges hitelfelvétel a finanszírozáshoz, ám a kiválasztott hitelek célszerűségéhez fér némi kétség.

Az MTI friss információ szerint tény ugyanis, hogy a lakáshitelt felvevők rendszerint rosszul döntenek, és nem a számukra leginkább megfelelő ajánlatot választják. Egy körülbelül 7 millió forintos hitelen akár 1,2 milliót is lehetne spórolni, ha a személyre szabott lehetőségek közül választanának az igénylők, és alaposan megismernék az egyes hitelintézetek ajánlatait.

Átlagosan elmondható, hogy a bankokhoz fordulók körülbelül nettó 150  ezer forintos jövedelemmel rendelkeznek, és a már meglévő 6 milliós önerőjükhöz 7 milliót szeretnének felvenni. A futamidő ebben az esetben körülbelül 20 év körül alakul. A MNB statisztikái alapján a 2014. májusában kihelyezett hitelek 7,3 százalékosak voltak. Az adat azért megdöbbentő, mert ha az öt leginkább kedvező hitelajánlatot vennénk figyelembe, akkor 6,1 százalék lenne az a kamat, amellyel igénylőként számolnunk kellene. Nem jól döntünk tehát a lakáshitelek közötti választáskor, hiszen még ha az említett kamatkülönbséggel is számolunk, havi szinten akkor is körülbelül 5000, évente 60 ezer, a teljes futamidőre nézve pedig akár 1,2 millió forint zsebünkben maradhatna a körültekintő döntéssel.

Az ingatalantajolo.hu a gyakorlatban tevékenykedve úgy véli, hogy bár az ingatlan árak rendkívül kedvezően alakulnak az elmúlt körülbelül másfél-két évben, de ennek ellenére csak kevesen mernek hitelfelvétellel élni, és így megvásárolni a szükséges házat, lakást. Az okok komplex tényezőkre vezethetőek vissza, melyek között a gazdasági helyzet, a munkaerőpiaci viszonyok alakulása legalább olyan fontosak, mint a hitelintézetekbe vetett bizalom megingása.

A háztartások egy része eladósodott, nem ritka, hogy képtelenek az adósságcsapdából kiutat találni, ami nyilvánvalóan a továbblépés egyik gátjának számít. A munkaerő anyagilag jobb megbecsülése mellett fontos lenne az is, hogy a hitelfelvételen gondolkozók kellő tudással és a megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a hitelezés folyamatát, valamint a rendelkezésükre álló lehetőségeket illetően.

A független, hitelfelvétellel foglalkozó weboldalak remek választásnak bizonyulhatnak, feltéve persze azt, hogy aktuális információkkal szolgálnak. Míg a hitelkalkulátorok körülbelüli tájékoztatást nyújtanak, és feltételezik, hogy rendelkezik némi ismerettel a területen, addig a személyre szabott hitelajánlatok összeállításához kérheti akár szakember segítségét is, mely kétségkívül hasznos döntés lehet. A szakértő díjazása még így is sokkal kevesebbe kerül, mintha akár milliókat bukna egy nem megfelelő választással a törlesztés során.