Lecsó, az örök klasszikus recept

Szinte nincs is olyan család, ahol ne kerülne az asztalra nyaranta többször a lecsó. A szezonzöldségek leérte után kénytelenek vagyunk az áruházak tartósított, üveges változataira hagyatkozni, melyek lássuk be, nem éppen magas minőségükről ismertek, de ha nem voltunk lusták az idén, akkor a hideg időben is élvezhetjük a nyár e zamatát.

Az egyik legegyszerűbben eltehető finomság a lecsó, melyet akár tartósítószer nélkül is hosszú hónapokig tárolhatunk a kamrában, spájzban, és minden egyes felbontott üvegből más és más finomság készíthető. Közismert ugyanis, hogy ez az a zöldségkombináció, amely rendkívül változatosan az asztalra tehető. Természetesen egyéni ízlés függvénye, hogy mivel dúsítjuk, milyen húsfélét, vagy kiegészítő zöldséget teszünk a vöröshagyma-paprika-paradicsom egyvelegéhez.

Aki kicsit franciásan szereti, az cukkinivel dobhatja fel, ha laktató főételre vágyunk, rizzsel, tarhonyával, babbal tálalhatjuk, de a kolbász, szalonna, darált hús is sokak által kedvelt alkotóelem. Tisztán látható tehát, hogy a variációk számra végtelen, és szinte csak a fantázia szabhat határt neki. Készíthetünk lecsós mártásban úszkáló hússzeleteket, de a hagyományos, tojásos lecsó is pillanatok alatt a tányérokba kerülhet.

Bár már beköszöntött a hideg, de a termelők még most szedik le az utolsó adag paradicsomokat. Ne várja meg, míg csak méregdrágán jut majd hozzá a zöldségekhez az üzletekben, tartósítson, és élvezze a hóesésben is a zamatos,  friss és vitaminos zöldségekből készült lecsó íz világát!