Meredek pálya: két keréken a hegyekben

Az élet tele van kihívásokkal, még akkor is, ha nem keressük őket. Azonban, amikor valami kedvünkre valót találunk kikapcsolódásként, szórakozásként, hajlamossá válik az ember arra, hogy egy idő után elkezdje a határokat keresni, feszegetni.

Az élet számos területére igaz ez, így hát a bringázással sincs ez másként. Ha igazán rákap az ember a tekerés ízére, és nemcsak a munkába járás, vagy a boltba való eljutás egyszerű eszközének tekinti “kétkerekűjét”, akkor könnyedén azon kaphatja magát, hogy már nem elég a fél órás, vagy maximum 10 km-es kerékpározás néha napján. Egyre nagyobb távokban, és időtartamokban kezdünk el gondolkodni, mikor “szerelem” lesz a kerékpározás, és a lehető legtöbb szabadidőt szeretnénk kerékpárunkon tölteni.

Mindehhez pedig még versenykerékpárossá sem kell válni, egyszerűen csak jönnek a 20-40-60 kilométeres túrák. Majd egy nap azon veszi észre magát az ember, hogy már a Balatonra sem kell az autó, vagy a vonat, mert egy pár napra elegendő személyes holmival felpattan kerékpárjára, és lelkesedésében osztózó párjával, vagy barátokkal elindul egy balatoni kerékpárkörtúrára. Ezután pedig nincs megállás, elkezdődik a szervezkedés, hogy mit lehetne még meghódítani. Így jöhetnek számításba először Magyarország kihívást jelentő domborzatai, netán a közelben levő országok meredek hegyi útjai.

A hegyikerékpározáshoz szerencsére hazánkban is vannak kiváló terepek. Így azok számára, akik szeretnének “hegyek-völgyek között” zakatolni, na nem vonatként, hanem megfontolt és felkészült kerékpárosként, például nagy élményt jelenthet a Pilisi Parkerdő kínálta hegyi kerékpárutak megismerése, teljesítése. A Bükk, a Dunakanyar, a Kőszegi-hegység is sok kellemes percet ígér a nyeregbe pattanó, kihívást kereső kerékpárosoknak. Azok, akik pedig itthon már minden akadályt legyőztek, vagy nagyobb fába vágnák a fejszéjüket, Ausztria, Horvátország kínál kiváló hegyi utakat a “magaslati” kerékpározáshoz.