Milyen méretek érhetőek el egy egyszemélyes sírkőnél?

Szeretteink elveszítésével sajnos mindenkinek szembe kell néznie az évek során. Ilyenkor nem csak a pszichés stressz az, amivel meg kell küzdenünk, hanem olyan racionális feladatok is várnak ránk, mint a temetés megszervezése. Idővel azonban felmerül a kérdés, hogy milyen emlékhelyet szeretnénk kialakítani szerettünk számára. A sírkövek többféle alapanyagból készülhetnek, de gyakran az egyszemélyes sírkő méretével kapcsolatban is felmerülnek kérdések.

A legtöbb esetben egy egyszemélyes sírkő mérete 90*190 cm-es. A választott alapanyag függvényében egészen egyedi megoldások is születhetnek. Fontos tudni, hogy a megfelelő méreten túl a sírkő anyaga is nagymértékben meghatározza azt, hogy milyen végeredmény születik. Vannak, akik olcsón szeretnék megúszni, és a műkő mellett teszik le a voksot, mások a minden tekintetben tökéletesnek bizonyuló gránit előnyeit választják.

A műkő megfizethetősége ellenére is praktikus döntés lehet. Ha nagyobb összeget nem tud erre a célra költeni, akkor a kiválóan megmunkálható anyag remek választás. A rusztikus stílus kedvelői számára a mészkő ajánlott, ám esetében a számok és feliratok rögzítése betűnként, számonként lehetséges. A márvány bár kifejezetten esztétikus, de nehezen áll ellen az időjárás viszontagságainak, rendszeres karbantartást igényel, így a legtöbben inkább a belső terekbe, kriptákba választják. Más a helyzet a gránittal, ami bolygónk egyik legkeményebb természetes anyaga. Időtálló minőséget biztosít, ráadásul karbantartása és tisztítása is egyszerűen lehetséges.

A sírkövek felülete ki van téve az időjárásnak, így azok folyamatos odafigyelést igényelnek. A fák alatti síroknál ez különösen igaz, hiszen az árnyékos helyeken a moha is megtámadhatja a felületet. A mészkőből és a műkőből készült síremlékek esetében ez fokozottan igaz. A rendszeres tisztítás során a savas vagy a lúgos vegyszerek mindenképpen kerülendőek, helyettük egy autómosó kefe megfelelőnek bizonyul, amivel a sártól és a növényektől is megtisztíthatjuk az anyagot. A mohás sírok helyreállításakor a szakember által végzett magasnyomású mosóval történő takarítás bizonyul ideálisnak. Az impregnálás is megoldhatja jó időre a felület karbantartását. A sírkő kiválasztásakor tehát nem csupán a méretre, az árra érdemes hangsúlyt helyezni, hanem az anyag karbantarthatóságára is.