Mit hoz a halászati törvény módosítása?

Csend, béke, nyugalom. A horgászat elmaradhatatlan kellékei, csak úgy, mint a pecabot, a csali, a horog, a szák és még sok – sok egyéb eszköz. A horgászat igazi felüdülés, sokaknak hobbi, másoknak pedig már komoly sport.

Vannak, akik nem tudják elképzelni sem, hogy egész napjukat, vagy akár egy éjjelt kint töltsenek a vízparton, azt lesve, hogy mikor harap a horogra a hal. Ők azok, akik még nem fogták a kezükbe a horgászbotot, és így nem érezhették meg, hogy milyen adrenalinnövelő érzés megküzdeni a “zsákmányért”. A horgászat életérzés, és kimondottan stresszoldó hatású tevékenység.

A horgászat azért valljuk be, nem olcsó mulatság, ha valaki megfertőződik vele, akkor pénzügyileg is el kell köteleződnie, hogy áldozhasson a peca oltárán. Egy – két dolgot hosszú időre csak egyszer kell megvenni, az apró szerelékek, mint horog, előke, etetőkosár, meg egyéb nyalánkságok pedig egymagukban nem drágák, de a vérbeli pecás úgyse bírja ki, hogy ne bővítse, gazdagítsa felszerelését. Emellett pedig ne felejtsük el, hogy évente ki kell váltani az állami horgászjegyet, ha pedig szeretnénk belógatni valamelyik tóba a csalinkat, akkor napijegyet kell váltani, vagy ki kell fizetni a kifogott halat, egyes helyeken pedig mindkettő szabály él. Természetesen lehet éves engedélyt is kiváltani egy – egy területre, de a kifogható hal mennyisége így is korlátozva van.

Az igazi horgász persze nem számol, hiszen a szíve húzza a vízhez és nem a hazavihető halak száma élteti, hanem a “nagy fogás” hajtja. Az idei évben pedig a halászati, horgászati törvény módosításának tervezete kapcsán még felszabadultabban indulnak neki a pecások a víznek. A horgász – halász párbaj már régi keletű, hiszen a természetes vizeken való halászat erőteljes mértékben csökkenti a halállományt, megspékelve a rapsicokkal, vagyis a törvénytelen eszközöket alkalmazó halorzókkal. A horgászok emiatt hosszú ideje küzdenek azért, hogy a természetes vizeken betiltsák a halászatot. A jogszabály módosítása egyelőre nem a tiltásról, hanem a halak védelméről szól, a szigorúbb ellenőrzés, a komolyabb büntetés bevezetése által. Az egyelőre még a jövő titka, hogy a tervezet pontosan mikor lép majd életbe, és mi lesz a végleges formája a jogszabályi szövegezésnek.