Újra a négy fal közt

Elillant a nyár, a jókedvű kinti hancúrozás ideje lejárt. Megint meg kell csillogtatni a szülőknek kreativitásukat, ha nyugodtan szeretnék tölteni az egyre korábban sötétedésbe torkolló délutánokat, és sokszor eső áztatta hétvégéket. Szerencsére ötletelésben nagy segítség az internet, de csak akkor, ha tényleg ötletbörze szintjén használja az ember, nem pedig bébicsősznek. A túlzásba vitt tévénézés és számítógépezés továbbra sem ajánlott nemcsak a kicsiknek, hanem a nagyobb gyermekeknek, és még a felnőtteknek sem!

No de mit is csináljunk a négy fal közt? Újabb és újabb játékok vásárlása nem megoldás, hiszen idővel ráun a gyerkőc, és persze ez anyagilag sem kivitelezhető. Nagy gond a négy fal közti idő, ha nincs testvér, hiszen a szomszéd gyermekei sem lóghatnak mindig nálunk, és a nagyszülők sem csak az unoka szórakoztatására lettek kitalálva, főként, ha még aktívak, és dolgozniuk is kell. Nem beszélve arról az eshetőségről, ha gyermekünk örökmozgó, netán igazi kis sportoló, akit így még jobban megvisel a bezártság. Egyszóval be kell lendülni a szülőnek, hogy a hétköznapi pár órát, és persze a hétvégéket is tartalmasan ki tudja tölteni gyermekének.

Természetesen nem mindig, és nem minden gyermek igényli egyformán a szülői foglalkozást, de biztos, hogy még a legnagyobbak is örömmel ülnek le egy kis közös családi kézműveskedéshez. Ilyenkor, az ünnepek előtt könnyű témát találni, hiszen a Mikulás, a Karácsony sokféle lehetőséget kínál a saját készítésű dekorációkhoz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A papírmasék, képek készítése mellett ma már a gyertyaöntés és a gyertyatartó készítés is egyszerűen és ötletesen megoldható otthon, vagy akár a karácsonyfa díszeinek megújítása, üvegfestékkel az ablakok dekorálása is jó móka. Ha pedig túl vagyunk az ünnepeken, akkor jöhet az origami, a terepasztal készítés, saját társasjáték fabrikálás, netán színházasdihoz, bábozáshoz való kellékek gyártása, melyek további szórakoztató elfoglaltságokat kínálnak elkészültük után is.

A kisebb gyermekekkel otthon ragadó anyukáknak, nagymamáknak fejtörést okoz, hogy a házimunka, és főleg a főzés idejére hogyan is kössék le picikéiket. A főzésbe való bevonás ilyenkor a legjobb megoldás. A veszélyes tárgyak, és helyzetek kiküszöbölése után egyszerűbb feladatokat adhatunk gyermekünknek, hiszen szitálni, keverni, öntögetni ő is tud, néha pedig meglepően ügyesek a kicsik. Lehet, hogy utána kicsit több takarítani való marad  a konyhában, de nagyszerű móka ez a gyermekeknek, és azt se felejtsük el, hogy nemcsak szórakoznak, hanem tanulnak is közben sok hasznos dolgot.

A négy fal közt nem várhatjuk el, hogy gyermekeink minden percet nyugodtan, játék, vagy egyéb szórakozás fölé hajolva töltsenek el. Egy kis mozgás, fizikai aktivitás kell nekik. Persze a benti fogócska, focizás, egyéb labdajáték nem igazán előnyös, de egy kis táncos buli, némi zsonglőrködés, netán egy saját házi olimpia, vagy esetleg egy kincskereső játékkal át lehet mozgatni a végtagokat.