Mit jelentenek a tetoválások?

Az a ciki, ha van, vagy az, ha nincs? A tetoválás egyes emberekben ellenérzést szül, miközben egyre többen érzik fontosnak, hogy testükre különböző minták “felvarrásával” fejezzék ki magukat, mintegy hitet vallva a világ előtt. Sokak szerint a tetoválás csak divat, vagyis idővel egyre kevesebben igénylik majd, hogy bőrüket ilyen módon “rongálják”.

A tetováltatás története hosszú időre tekint vissza, hiszen a természeti törzseknél a szimbólumok viselete a szertartások, hagyományok része már évszázadok óta. Sőt, egyes feltételezések szerint időszámításunk előtt 1200 évvel készítettek már tetoválásokat.  A tetoválás, tattoo, mint kifejezés a tahiti “tatu” szóra vezethető vissza, jelentése pedig: nyomot hagyni valamin.

A tetoválásokat készítők is úgy gondolják, hogy csak akkor szabad tetoválást készíteni, ha azzal valaki saját magát szeretné kifejezni és biztos benne, hogy egy életen át viselni is képes. Csak azért tetkót varratni, mert a barátunknak, cimboránknak van, bizony nem jó döntés. Főleg igaz ez, ha nem a személyiségünkhöz illő mintát választunk, hanem valami sablonosat, ami lépten – nyomon visszaköszön ránk. Ezek elkészítését maguk a tetováló szakemberek sem kedvelik, hiszen őket is az motiválja, hogy olyan tetkót készítsenek, mely egyedi, és igazán illik viselője személyiségéhez.

A tetoválás ellenzői gyakorta mondják, hogy egy ilyen életre szóló döntést felelőtlenség meghozni. Tény, hogy a tetoválás eltüntetése nem egyszerű feladat, de ha az adott minta már nem tetszik, akkor egy másikkal el lehet takartatni, vagy pedig lézeres eljárással is eltüntethető.