Napszemüveg: mi a trendi 2014-ben?

Peregnek a hónapok, közeledik a nyár, egyre erősödik a napfény. Igaz, már most is egyre többször vakít el minket az erős napsugárzás. Vannak, akik már elő is kapták napszemüvegüket, hogy megóvják magukat a napfény káros hatásaitól, a szemhunyorgatás, a szemkáprázás kellemetlen pillanataitól. Persze napszemüveget sem vesz az ember minden évben újat, hiszen ha megtalálta a megfelelőt, akkor ahhoz jó ragaszkodnia.

A napszemüveg vásárlásakor nem a divatnak kell elsősorban megfelelni, hiszen a napszemüveg nem azért van, hogy csinosak, trendik legyünk, hanem a szemünk védelme érdekében kell hordani. A napszemüveg mit sem ér, ha nem látja el 100%-osan az UV-szűrés szerepét. A megfelelő napszemüveg nem lehet meg UV400 jelölés nélkül. A napszemüvegen keresendő másik jelzés a CE, amely azt jelöli a vásárló számára, hogy elvégezték rajta a szükséges megfelelőségértékelési eljárást, vagyis biztonságos terméket kap az ember. További fontos szempont napszemüveg vásárlásakor a lencse minősége és a keret formája. A nem megfelelő lencse miatti torzítások, a karcolódó felület miatti fénytörések idővel rontják a látást, és hamar fejfájással küzdhet a szemüveg viselője. A nem megfelelő méretű keret miatt lehet, hogy pont a napfény elleni védelem sérül, hiszen a napszemüveg mögé bejutó napfény látási problémákat okozhat.

A szemünk védelmének figyelemmel követése mellett persze nyugodtan lehetünk divatosak, hiszen kínálat van bőven olyan napszemüvegekből, melyek a fenti kritériumoknak megfelelnek. Az idei évben azok, akik napszemüveget szeretnének venni, és kíváncsiak arra, hogy mi a trendi éppen, azoknak az olasz tervezőket kell górcső alá venniük. A 80-as évek végén hódító wayfarer napszemüvegek pár éve újra magukra irányították a figyelmet, és idén sem kell ódivatúnak éreznie magát senkinek sem, ha ilyen napszemüveget visel. Változás csak annyiban történt e stílus terén, hogy változatosabb és színesebb kollekció kerül elérhetővé a wayfarer napszemüveget kedvelők számára.

A 2014. évben a pilótaszemüvegek is reneszánsz korszakot élnek, hiszen ez a stílus, a vékony fémkerettel és a tükrös lencsével 1933-ban az USA-ban kezdte meg világhódító körútját. Az extrém formát kedvelők az X-loop háza táján keresgélhetnek kedvükre, és jó hír, már utcai szemüvegek is készülnek ebben a kategóriában! A műanyag keretes, széles szárú, klasszikus olasz stílus is divatban marad, és mellette egyre több hölgyön lehet majd látni a macskaszem alakú napszemüveget.