Rántott ételek készítése változatosan

Sokáig a vasárnap elképzelhetetlen volt húsleves, szalmakrumpli és rántott hús nélkül. Az édesanyák, nagymamák keze által finoman megklopfolt, majd lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatott hússzeletek zamata sok embernek a gyermekkor felejthetetlen emléke maradt. Mára azonban az egyre dráguló alapanyagok miatt sokan meggondolják, hogy mikor is készítenek rántott húst maguknak.

A panírbunda alatt azonban más is rejtőzködhet, nemcsak csirkehús, vagy sertéscomb, hiszen a gomba, a karfiol, a tök is isteni finom rántva. A zöldségek közül azonban nemcsak ezeket érdemes rántani. A krumpli is nagyon ízletes és laktató köret panírozva. Egy kicsit érdemes előfőzni, de vigyázni kell, nehogy túl puha legyen, mert akkor nehéz a panírozás, és sütés közben széteshet.

A répa bundában kisütve szintén igazi csemege és emellett gyorsan el is készíthető, már ha valaki ügyesen tud panírozni. Elegendő a megtisztított répát félbevágni, vagy ha hosszú, akkor negyedelni, majd a szokásos alapanyagok segítségével bundát varázsolni a zöldségdarabokra és így kisütni. A répa sütés közben kicsit karamellizálódik és ettől lesz különleges az íze.

Természetesen nemcsak zöldségeket, húst lehet panírozva kisütni, hiszen a vegetáriánus konyha hagyományos étele a rántott sajt, melyre időnként a “húsevők” közül is sokan szívesen cserélik le a hússzeleteket. Akik szeretnek új ízvilágot kipróbálni, és amúgy is jól érzik magukat a konyhában, különböző töltelékekkel megbolondított palacsintát is panírbundába csomagolhatnak.

Sokszor a háziasszonyokat a rántott ételek készítésétől a panírozással járó macera tartja vissza, úgy, mint a keletkező kosz, a szétszóródó liszt, a tálba ragadó alapanyagok. Ezt teljesen kiküszöbölni nem lehet, de egy kis leleményességgel csökkenthető a takarítandó kosz mennyisége. A lisztet és a zsemlemorzsát ne tálba tegyük, hanem kenyérpapírra, vagy sütőpapírra. Így nagyobb helyünk lesz az egyes darabok panírozásához. A papírt a széleinél fogva könnyen mozgathatjuk, összerázva a lisztet, a morzsát. Ha pedig végeztünk a munkával, csak összecsomagoljuk, és már mehet is a kukába.