Utazás kis hazánkban: bivalyrezervátum a dél-alföldi régióban

A dél-alföldi régió első bivalyrezervátumát 2008-ban a Nagyszéksós-tó és környékének nádtól való megtisztítása hívta életre. A tó és környéke a kilencvenes évek elejére olyan szinten kiszáradt, hogy nyílt vízterület már nem is akadt, és ennek következtében élővilága, főként a honos és ritka madárfajok is eltűntek.

A rezervátum megnyitásakor 45 fiatal állat került a területre, ebből 15 anyaállat és 30 növendék. A csorda ottlétének köszönhetően ma már újra szabad vízfelülettel büszkélkedhet a terület és a madárvilág is újra visszatért Nagyszéksós-tóra, valamint a növényzet, például a tavirózsa is megjelent. Az elmúlt hat évben nemcsak a terület gazdagodott, a bivalygulya is. Ma már 70 egyedet gondoznak a rezervátumban.

A bivalycsordát a látogatók kényelmesen megszemlélhetik a területre hosszan benyúló magaslesről, melyre mozgáskorlátozott személy is fel tud jutni. A területen pedig nemcsak a bivalyok szemlélhetők meg legelés, vonulás, kérődzés és dagonyázás közben, hanem ritka madarakat is megtekinthetnek a kíváncsiskodók. A magaslestől induló, fából készült úton pedig közelebb lehet jutni magához a szabad vízfelülethez.

A rezervátum tavaly évben nemcsak élővilágában bővült, hanem építési beruházásoknak köszönhetően újabb épületekkel is gyarapodott. Ma már Oktató- és bemutatóházzal, Szerszámtároló színnel, Fedett állatbeállóval és Mérési Központtal is büszkélkedhet. A beruházások uniós együttműködési program keretében valósulhattak meg, hiszen az egyedek számának növekedésével a fejlesztések már nélkülözhetetlenek voltak.