Úton a család: hogyan válasszunk szállást

A gondoktól mentes, felhőtlen nyaralás alapvető feltétele a megfelelő szervezés. Amikor még gyermek az ember semmire sincs gondja a nyaralás körül, hiszen a szülei gondoskodnak mindenről. Valljuk be, fiatalként igazából pedig nem az a lényeg a kirándulások, utazások során, hogy mennyire lesz pihentető, hogy mivel és hogyan utazik az ember. A bátrabbak akár egy hálózsákkal is képesek nekivágni az útnak, a “majd csak lesz valami” felkiáltással. Szülőként, párként azonban már tervezést, átgondolt döntést igényel, hogy hogyan is történjen a családi nyaralás.

Az úti cél kiválasztását követően jön a következő fogas kérdés, hol szálljon meg a család. Sok körülményt kell figyelembe venni, hiszen fontos, hogy mindenki jól érezhesse magát. Lényeges, hogy olyan szállást találjunk, amely mindenki igényét kielégíti. Ha a családfő láblógatós, jakuzziban áztatós, esténként szórakozásra is lehetőséget biztosító helyen szeretné jól megérdemelt szabadságát eltölteni, míg a feleség pihentető, vagyis házimunka mentes, de mégis mozgalmas nyaralásra vágyódik, akkor érdemes szállodában gondolkodni, vagy olyan apartmanos üdülőt kinézni, ahol ezek az extrák biztosítottak. Esetleg panzió, magánszállás is szóba jöhet, ha a közelben van wellness részleg, és érdekes programokat kínál maga a település.

A gyermekekről se feledkezzünk meg, hiszen az ő jókedvük a szülők pihenésének a záloga. Ha másfél évesnél fiatalabb gyermekkel vágunk neki a nyaralásnak, akkor fontos, hogy olyan szállást válasszunk, ahol a baba pihenése, étkezése, az ezekhez szükséges eszközök biztosítottak. Igaz vannak praktikus eszközök, mint az utazóágy, a székre köthető, textíliából kialakított “etetőszék”, de ha ezekkel alapban nem rendelkezünk, akkor csak a nyaralás miatti beszerzésük plusz költséget jelent. Egyre több szálloda, panzió nevezhető bababarátnak, kicsi gyermekkel hasznos, ha ezek közt keresgél a nyaralást szervező szülő. Ha már nagyobb a gyermek, kevésbé befolyásolják a környezetének változásai, akkor fontos, hogy olyan helyen szálljunk meg, ahol a közelben játszótér, gyermekmedencés fürdőrész, esetleg játszóház, egyéb gyermekprogram elérhető. Az üdülőfalvak a legideálisabb helyek a gyermekekkel való nyaralás szempontjából.

Ha úgy érezzük, sikerült rálelnünk a tökéletes szállásra, akkor jöhet a foglalás. Fontos, hogy mindig kérjünk írásbeli igazolást a foglalásról, amelyen minden szerepeljen, amit ígért a szállásadó. Ha valami nem egyértelmű, vagy nem teljes a tájékoztatás, akkor azt konkretizáljuk, és kérjük, hogy szintén legyen az igazoláson olvasható. Ne feledjük, csak az kérhető számon, amit írásban rögzítettek! Ha végre a kezünkben a szállásfoglalás, akkor már csak azt kell kivárni, hogy elérkezzen az utazás napja.